пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Я - українець. Є у мене право на рідну мову та свою державу

«Я - українець. Є у мене право на рідну мову та свою державу». Під такою назвою відбулася подорож у країну права до Дня конституції України для членів клубу BookLand. 

Наші юні читачі здійснили екскурс в історію становлення конституційного права у світі, подивились відеоролик про конституцію України, відповідали на запитання вікторини та розгадували ребуси правової тематики.
Присутні зійшлися на тому, що конституція України гарантує не тільки права громадян, а також прописує їх обов’язки. Основний обов’язок боронити свою державу, відстоювати її незалежність, бо ж ми – українці!

понеділок, 24 червня 2024 р.

На Івана Купала віночок сплітала

За новоюліанським календарем свято Івана Купала припадає у ніч проти 24 червня. Цей день співпадає зі святом Різдва Іоана Предтечі (або Івана Хрестителя). Свято є стародавнім, язичницьким, яке раніше відзначалося на день літнього сонцестояння і символізує єднання людини з природою.    

Напередодні  у бібліотеці відбулося народознавча година "На Івана Купала віночок сплітала".  Бібліотекар Юлія Харченко розповіла присутнім про обряди та традиції свята, про кожну квіточку, лікарську рослину з яких плететься купальський віночок. Аромату цих цілющих трав могли позаздрити навіть парфумери. 
ТоДівчатка вплітали у віночок троянди, м'яту, ромашки, звіробій, лаванду, соняхи, барвінок і кожна мріяла про щасливе майбутнє та мир в Україні. Дітям цікаво було почути також про те, що свято Івана Купала відзначають не тільки в Україні, але і в багатьох країнах світу. 
Юні читачі з великим зацікавленням сприймали розповідь бібліотекаря про купальські ритуали і повір’я. Наприклад те, що у ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті.

Дітям дуже сподобалась пізнавальна народознавча година, з якої дізналися, що наші пращури раділи цього дня і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій будинок і близьких, зміцнити здоров’я і попросити у долі щастя.

четвер, 20 червня 2024 р.

Усміхнись веселкою з грози

20 червня 1939 року на Поділлі народився Василь Василашко - заслужений журналіст України, популярний дитячий поет, гуморист, автор багатьох прозових та поетичних творів для дітей. "Хто посадить дерево – того й онуки згадають. Хто зламає – того й онуки прокленуть…" - такий життєвий принцип має Василь Федорович, який втілив його у своїй поезії, вершиною якої є збірка «Усміхнись веселкою з грози» та збірка "Чи Україні ти син" 

Відкривши книгу, ми входимо у сад поезії Василя Василашка, долучаємось серцем до нашої історії, рідного краю; пізнаємо істину людського буття, щоб раз і назавжди усвідомити власне призначення.

Вірші поета–земляка про кожного з нас, про наш рідний край, про Україну, про мову солов’їну. Про бабусину казку і мамину ласку, про пригоди в царстві природи. Василь Федорович часто виступав перед дітьми  у бібліотеках та школах. Свого часу відвідав і нашу бібліотеку.

Читайлики і сьогодні із задоволенням читають вірші поета та вчать їх напам'ять.

У футбол грають усі

19 червня в бібліотеці сімейного читання відбулося яскраве та захоплююче свято, присвячене Дню дитячого футболу. Цей захід зібрав юних любителів спорту.

Бібліотекарі підготували цікаву розповідь про історію футболу, з якої читайлики дізналися про походження гри, її розвиток у різних країнах, перші футбольні матчі, про те, як змінювалися правила, що означає слово "футбол", «м’яч», «пенальті». Інтерес у дітей викликала розповідь про різноманітні види м’ячів, які відрізняються за розміром, матеріалом і призначенням.

Щоб додати заходу ще більше інтерактивності, було проведено захопливу вікторину на тему футболу.

Наші юні відвідувачі завжди з нетерпінням чекають можливість взяти участь у різноманітних конкурсах. Естафети з м'ячами, ракетками, ключками, де діти могли показати свою швидкість і точність, сподобались як хлопцям так і дівчатам. Ще однією цікавою грою стало забивання м'ячів у настільному футболі за допомогою соломинки – це викликало багато сміху та веселощів.

Такі змагання створюють атмосферу радості, де діти можуть сміятися, жартувати та насолоджуватися спільною грою.

У бібліотеці також було розгорнуто тематичну книжкову виставку про футбол. Діти та дорослі мали можливість ознайомитися з літературою про історію цього виду спорту, біографіями відомих футболістів, а також знайти корисні поради щодо тренувань і здорового способу життя.

Завершення свята було особливо приємним для маленьких учасників, адже кожен з них отримав подарунки. 


четвер, 13 червня 2024 р.

Подорож Читай-містом

На гостини до бібліотеки сімейного читання завітали вихованці літнього табору "Інтелект". Знайомство перетворилось на справжнє свято! Маленькі відвідувачі слухали розповідь бібліотекарки про книги та правила користування  бібліотекою.

Особливе захоплення викликали книги про морських жителів, світ динозаврів та дитячі журнали. Яскраві враження малеча отримала від народознавчої виставки-інсталяції "З материнської світлиці", з якої дізналися, що таке макітра, макогон, рубель, оберіг та лялька-мотанка.
Дітки із задоволенням відповідали на запитання літературної вікторини "З якої казки?" та розповідали про своїх улюблених казкових героїв. 
Усім діткам дуже сподобалась екскурсія, про що свідчили їх посмішки та радісні оченята. 

Яскравий книжковий світ здатен не лише навчати, а й дивувати, надихати на нові пригоди, на здійснення мрій!

понеділок, 10 червня 2024 р.

День народження морозива

10 червня у бібліотеці відбулося святкування Всесвітнього дня морозива, яке принесло багато радості та веселощів нашим маленьким відвідувачам з літнього  табору «Інтелект». Це свято стало чудовою нагодою для дітей дізнатися багато цікавого та, звичайно, насолодитися улюбленим смаколиком.

Святкова програма була насичена різноманітними конкурсами та іграми, які захопили всіх учасників. Діти поділилися на команди і змагалися в перенесенні кульок на ложці через певну дистанцію. Цей конкурс викликав багато сміху та позитивних емоцій, адже потрібно було бути дуже обережними та уважними.

Також учасники мали можливість проявити свою креативність, складаючи оригінальні види морозива з деталей конструктора та з задоволенням брали участь у веселій танцювальній руханці.

Однією з найцікавіших частин заходу став майстер клас з приготування морозива за допомогою блендера. Діти мали можливість власноруч приготувати морозиво лише з двох інгредієнтів – йогурту та полуниці. З великим задоволенням змішували продукти, спостерігали за перетворенням їх на смачний коктейль, який потім потрібно буде заморозити та, звісно ж, насолоджувалися результатом своєї праці.

Маленькі відвідувачі дізналися багато цікавих фактів про морозиво, його види та способи приготування. Вони почули захоплюючу історію виникнення морозива, яка починається ще з давніх часів, коли перші види цього десерту готували з льоду та фруктових соків.

Таборята отримали безліч позитивних емоцій, нові знання та навички, а також змогли насолодитися своїм улюбленим морозивом.


пʼятниця, 7 червня 2024 р.

Якщо друг у тебе є, життя радісним стає

9 червня - Міжнародний день друзів. Усі ми хочемо мати гарних друзів, на яких можна покластися. Але чи відповідаємо ми тим якостям, що вимагаємо від друзів? 

Про ці, та багато інших питань юні читайлики книгозбірні дізналися сьогодні з бібліофрешу "Якщо друг у тебе є, життя радісним стає". Літературні новинки про дружбу та інші людські цінності представлені на  виставці "Кожному потрібні вірні друзі". 

Веселі і добрі герої книжок допомагають знайти відповіді на безліч запитань і звісно розкажуть, як це чудово дружити. А разом з друзями, як відомо, завжди весело і цікаво.

Діти насолодилися спілкуванням, та ділилися враженнями про прочитані книги.

середа, 5 червня 2024 р.

Обіймаючи Землю красою і любов'ю

5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища. У нашій бібліотеці підготовлено ряд заходів екологічної тематики для юних читачів, адже від підростаючого покоління залежить майбутнє нашої України і планети Земля в цілому. Цей день є прекрасною нагодою зробити крок до поглиблення екологічних знань. 

У читальній залі оформлено книжкову виставку «Твій дім, що називається Земля», на якій представлено книги про сучасне бачення проблем екології та шляхи їх вирішення. Стан довкілля залежить від людини, від кожного з нас. Тільки екологічно свідомі громадяни зможуть зберегти і примножити природні багатства та передати їх у спадок. Між дітьми та бібліотекарем відбувся екологічний діалог «Екологія довкілля, наші дії». Прозвучало нагадування, що всі ми живемо на одній планеті, забруднюючи природу, ми шкодимо самим собі та майбутнім нащадкам.
Присутні розповіли, як вони намагаються сортувати відходи, обмежують використання пластикових виробів, поліетилену. Діти переглянули відеоролики про час розкладання різних предметів, проблеми з небезпечними відходами, відповідали на запитання вікторини та подивились відео про найкращі куточки планети Земля. Завершились заходи екологічним пікніком "Обіймаючи Землю красою і любов'ю".


вівторок, 4 червня 2024 р.

Обірване війною дитинство

4 червня в Україні День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Ця дата була встановлена Верховною Радою України 2021 року і збігається з Міжнародним днем невинних дітей — жертв агресії.

У бібліотеці сімейного читання відбулась особлива подія – тиха акція "Обірване дитинство" пам’яті дітей, які загинули внаслідок війни. 550 дітей загинули... Втрата кожного життя, особливо дитини, є великою трагедією.

Біля входу до бібліотеки на стільчиках були розміщені паперові ангели, іграшки, квіти та книжки – символи невинності й дитинства, перерваного війною. Ці прості, але зворушливі предмети нагадували присутнім і перехожим про ціну, яку заплатили найменші та найуразливіші жертви війни.

Така акція є важливим нагадуванням про те, що війна приносить невимовні страждання і втрати, і ми повинні робити все можливе, щоб забезпечити мир і безпеку для майбутніх поколінь.


неділя, 2 червня 2024 р.

Хай завжди будемо МИ!

1 червня в Україні і в усьому світі відзначають День захисту дітей — свято, яке нагадує про необхідність захисту прав дітей, їх здоров'я та щасливого дитинства.
Бібліотекарі традиційно привітали маленьких та юних користувачів книгозбірні з початком літа й канікул.

Розпочався день з відкриття творчої майстерки «Скринька ідей». Під керівництвом Наталія Домащук діти з захватом створювали іменне «серце на долоні». Кіндер-шоу «Хай завжди будемо МИ!» додало позитивних емоцій читайликам. Діти весело, з азартом відповідали на запитання літературної вікторини, змагалися, розважалися, раділи перемогам - це створювало піднесену, святкову атмосферу. 

Яскраву палітру вражень доповнили малюнки на дитячих щічках, які майстерно створювала волонтерка, художниця і наша колега Мирослава Янчук.

Солодкі подарунки від БФ «Відкриті долонькі» стали гарним завершенням свята.