понеділок, 24 червня 2024 р.

На Івана Купала віночок сплітала

За новоюліанським календарем свято Івана Купала припадає у ніч проти 24 червня. Цей день співпадає зі святом Різдва Іоана Предтечі (або Івана Хрестителя). Свято є стародавнім, язичницьким, яке раніше відзначалося на день літнього сонцестояння і символізує єднання людини з природою.    

Напередодні  у бібліотеці відбулося народознавча година "На Івана Купала віночок сплітала".  Бібліотекар Юлія Харченко розповіла присутнім про обряди та традиції свята, про кожну квіточку, лікарську рослину з яких плететься купальський віночок. Аромату цих цілющих трав могли позаздрити навіть парфумери. 
ТоДівчатка вплітали у віночок троянди, м'яту, ромашки, звіробій, лаванду, соняхи, барвінок і кожна мріяла про щасливе майбутнє та мир в Україні. Дітям цікаво було почути також про те, що свято Івана Купала відзначають не тільки в Україні, але і в багатьох країнах світу. 
Юні читачі з великим зацікавленням сприймали розповідь бібліотекаря про купальські ритуали і повір’я. Наприклад те, що у ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті.

Дітям дуже сподобалась пізнавальна народознавча година, з якої дізналися, що наші пращури раділи цього дня і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій будинок і близьких, зміцнити здоров’я і попросити у долі щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар