понеділок, 16 жовтня 2023 р.

З хлібом пісня миліша, хата тепліша

У народі кажуть «Без хліба половина обіда», «Пшениця колоситься – життя веселиться», «Поки хліб та вода, то ще не біда». І це дійсно так, бо для нашого народу хліб не просто страва – це символ життя та благополуччя

До Всесвітнього дня хліба, яке відзначається 16 жовтня, у бібліотеці сімейного читання відбулася народознавча година «З хлібом пісня миліша, хата тепліша». На заході були присутні і дорослі і читачі-діти. Завідувачка Катерина Волинець розповіла присутнім про багатовікову історію розвитку хліборобства на наших землях, його довгу дорогу з лану до столу та шанобливе ставлення до хліба, як до святині українського народу. Зворушливими були слова про Голодомори, коли в українців відбирали останні зернини з метою знищення нації. Память про безневинно убитих присутні вшанували хвилиною мовчання.

Галина Чередник познайомила з прислівями та приказами про хліб, а також запропонувала маленьким читайликам відгадати загадки про вироби з борошна. Світлана Могорит продемонструвала слайд-презентацію «Традиційний хліб народів світу». Цікавою була розповідь Жанни Харченко про відому українську кулінарку, «королеву смаколиків» – Дарію Цвейг. Її унікальні книги із рецептами солодощів та різних страв були бестселерами, витримували декілька перевидань і стали відомими далеко за межами нашої країни. У нашій бібліотеці є декілька видань її книг з рецептами. 

На книжковій виставці «Дума про хліб» була представлена література українських письменників, які писали романи, повісті, оповідання, вірші про хліб, а також присутні мали можливість посмакувати різними видами цього смачного продукту.

На заході прозвучали пісні Оксани Білозір «Ой зелене жито, зелене» та Ніни Мирвода «Паляниця».

Немає коментарів:

Дописати коментар