пʼятницю, 14 жовтня 2022 р.

Українські захисниці

14 жовтня, у світлий День Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва, ми відзначаємо День захисників та захисниць України. Сьогодні це свято затьмарене військовим вторгнення у нашу рідну країну.

Кажуть: у війни не жіноче обличчя… Але від початку повномасштабної війни багато українок добровільно пішли до військкоматів, аби стати на захист своєї землі від російських окупантів. 

Нині в українській армії жінки становлять 22%, це один із найбільших показників серед країн Європи.

Парамедики, артилеристки, снайперки, розвідниці, командирки рот і взводів виконують свій військовий обовʼязок на передовій та в тилу нарівні з чоловіками.

З нагоди свята хочемо розповісти про деяких захисниць, аби про їх патріотизм та мужність знали якомога більше людей.

Старший матрос Ярина Чорногуз – бойова медикиня розвідувального батальйону морської піхоти ВМС Збройних сил України. У травні 2022-го указом президента 27-річна військова була нагороджена медаллю “За врятоване життя”. Дід Ярини – відомий український письменник Олег Чорногуз, а сама вона – авторка збірки поезій “Як вигинається воєнне коло”. Громадська активістка, майданівка, координаторка ініціативи “Переходь на українську”, співорганізаторка проєкту “Мовомарафон-25“. Була добровольцем медбату “Госпітальєри”.

Тетяна Чубар – навідниця САУ. Тендітна білявка воює в 58-й окремій мотопіхотній  бригаді імені гетьмана Івана Виговського. 23-річна захисниця потужно "насипає" ворогу та вже стала зіркою Мережі. Одну за одною вона знищує ворожі цілі, скеровуючи снаряди по заданих координатах. Раніше працювала в кондитерській, пекла тістечка, а нині нещадно підсмажує ворога. Вже вийшов наказ про нагородження Тетяни медаллю захисника Вітчизни, керівництво подало рапорт на її призначення командиром гармати.

Леся Воротнюк - українська балерина, яка змінила пуанти і пачку на зброю. Три роки тому її чоловік загинув на сході України. Коли в лютому почалася повномасштабна війна евакуйовувала мирних жителів з Київщини. Згодом пішла у територіальну оборону. 

Олександра Рязанцева з Криму. До війни працювала стилісткою і художницею з костюмів та одягала відомих українських акторів. Після 24 лютого Шура (позивний Ялта), на фронті. Її сміливість – приклад для багатьох.

Українська медикиня з позивним "Ластівка", яка лікує наших захисників. У своїх соціальних мережах вона публікує кадри з передової. Каже, що запах пороху тепер назавжди відбитий в її пам'яті.

Українською Ларою Крофт називають у соцмережах 23-річну снайперку ЗСУ Олександру Самсонову, яка стала на захист України з перших днів війни. Дівчина каже, що у неї не було сумніву що в росією доведеться воювати, тому вона вже кілька років вивчала військову справу. Навіть у військовій формі, з автоматом у руках і каскою на голові Олександрі вдається виглядати жіночно та привабливо.

Кулеметниця 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців Оксана Рубаняк. Після початку повномасштабної війни вона вступила до територіальної оборони, а від травня служить кулеметницею у Збройних силах України. Недавно командування подало рапорт на присвоєння їй звання старшого солдата.


Немає коментарів:

Дописати коментар