середу, 8 вересня 2021 р.

Читай, щоб бути грамотним!

У Міжнародний день грамотності, 8 вересня, згадаємо про роль Слова.

Ви вважаєте себе грамотною людиною? Впевнені? Вміння читати – лише мала частина вміння бути грамотним. Щоб розвинути мову, говорити красиво, цікаво та грамотно писати – необов’язково відвідувати тренінги та вебінари. Іноді досить читати час від часу хорошу художню літературу, або звернутися до спеціалізованих книг, яких у нашій бібліотеці є вдосталь. Вони покращать ваші знання з української мови та допоможуть ефективно її вдосконалювати.

«Було – стало» Олександр Авраменко

Цeй пociбник дoпoмoжe вaм швидкo з’яcувaти, якi змiни вiдбулиcя в укpaїнcькoму пpaвoпиci, a тaкoж зaкpiпити їx зa дoпoмoгoю впpaв з ключaми й тecтoвиx зaвдaнь. Уce, щo ви xoтiли знaти пpo нoвi нopми, у пpocтoму тa нaoчнoму фopмaтi «булo cтaлo». Згiднo з пocтaнoвoю Кaбiнeту Мiнicтpiв Укpaїни вiд 22 тpaвня 2019 poку № 437 зaтвepджeнo нoву peдaкцiю «Укpaїнcькoгo пpaвoпиcу». У цьoму пociбнику виклaдeнo ocнoвнi пpaвoпиcнi нoвoввeдeння. У кiнцi пociбникa пoдaнo кopoткий cлoвник нaгoлociв.

«100 експрес-уроків української» Олександр Авраменко

Цей кишеньковий посібник містить 100 експрес-уроків, які в доступній формі навчають норм сучасної української мови. Авторитетний українознавець О. Авраменко в цікавій формі подає читачу найпоширеніші помилки в українській мові. Все виконано якісно, і в такому стилі, який буде цікавий різним віковим категоріям – від діток до старших людей!

«Слова, що нас збагачують» Тарас Береза

Словник вишуканої української мови, покликаний відновити призабуті, а почасти несправедливо «викоренені» з народної свідомості, слова у нашій мові. Автор звертається до творчості майстрів художнього пера та літературного перекладу, щоб читач наснажився різнобарв’ям словотвору рідної мови, її синонімічною розлогістю та величчю. Подані словникові одиниці, безумовно, збагатять словниковий запас кожного користувача та заохотять говорити рідною мовою якнайвишуканіше.

«Мова – не калька» Тарас Береза

Книга, яка допоможе вам позбутись суржику та чужомовних запозичень. Завдяки їй ви збагатите свою мову самобутніми українськими словами та висловами. Тут їх зібрано понад 20 000. Словник розкриває велич і красу української мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозичень. Видання містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному, буденному словниковому запасові сучасних українців.

«Скажи мені українською» Тарас Береза

Вкотре Тарас Береза і видавництво «Апріорі» дивують особливим словником. Цього разу вони пропонують українські відповідники калькам з інших мов. Щось схоже було у виданні «Мова – не калька», та тепер маємо переклад у зворотному напрямі і змінену структуру.


«Українська легко» Наталія Клименко

Створено спільно з інтернет-ресурсом "Мова – ДНК нації". За допомогою інфографіки показані правила та складні випадки вживання слів в українській мові. Українська без суржику, русизмів і кальок за допомогою інфографіки! Видання з наочними ілюстраціями та стислими правилами, прикладами вживання і корисними статтями. Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською.

«Гарна мова – одним словом: словник вишуканої української мови» Тарас Береза

Від Пантелеймона Куліша до Мирослава Дочинця, від Даніеля Дефо до Джеймса Паттерсона – усе для того, аби ви дивували друзів, колег по роботі та інших співрозмовників вишуканим стилем висловлювання думок. Насправді, відрізнити істинно українські слова від запозичених не так легко. Хто б міг подумати: «борщ» і «козак» – два слова, які є символами і гордістю України – насправді тюркізми. Цікаво? В цій книзі ви знайдете багато цікавого!

«Антисуржик. Вчимося ввічливо поводитись і правильно говорити» Олександра Сербенська

Книга про вдосконалення української мови призначена для тих, хто справді хоче говорити українською мовою, адже суржик міцно вкорінився в нашому мовленні й іноді ми навіть не помічаємо, коли використовуємо його та калькуємо слова. У книжці представлені не лише правила вживання та написання слів, словнички наголосів та поширені готові вислови, а й правила поведінки у товаристві.

«Практичний довідник з українського правопису» Іван Ющук

У довіднику враховано всі зміни й доповнення, передбачені Українським правописом 2019 року. Правила викладено лаконічно й дохідливо, проілюстровано прикладами. Систематизація матеріалу забезпечує зручність у користуванні. Довідник стане в пригоді вчителям, викладачам, учням, абітурієнтам, студентам, авторам, працівникам редакцій, усім, хто дбає про свою грамотність.

Немає коментарів:

Дописати коментар