пʼятницю, 3 вересня 2021 р.

Богом даний Богдан Ступка

Після карантинних обмежень та літніх канікул у бібліотеці зібралися члени клубів «Сузір’я» і «Серпанок». Для них бібліотекарі підготували мистецьку годину «Богом даний Богдан Ступка», присвячену 80-річчю від дня народження видатного українського театрального  діяча і кіноактора .

Богдана Сильвестровича ще за життя називали «актором №1», його обожнювала публіка не лише нашої країни, а й за кордоном. Понад півстоліття ім’я Богдана  Ступки було знаковим для української національної культури. Більшість ролей, що зіграв актор у театрі та кіно, увійшли до літопису театрального та кіномистецтва України.

Завідуюча Катерина Волинець розповіла присутнім про дитинство актора, роки становлення і вдосконалення театральної майстерності. Присутні мали можливість подивитися уривки з фільмів, у яких Богдан Ступка грав  головні ролі:  «Білий птах з чорною ознакою» (1971 рік), «Вогнем і мечем» (1999 рік), «Чорна рада»(2000 рік), «Молитва за гетьмана Мазепу» (2001 рік), «Таємниця Чингісхана» (2002рік) та неперевершеної  п'єси «Тев'є-Тевель» (1989 рік). Ця вистава за мотивами збірки оповідань Шолом-Алейхема «Тев'є-Молочар» з 1989 року йшла у Національному драматичному театрі ім. Івана Франка у Києві. Богдан Ступка впродовж багатьох років був незмінним виконавцем головної ролі. За майстерну гру в цій п’єсі він  отримав Шевченківську премію.

Члени клубів «Сузір’я» і «Серпанок» є великими поціновувачами театрального мистецтва, тому всі мали можливість поділитися своїми спогадами-враженнями  від перегляду вистав за участю незабутнього Богдана Сильвестровича  Ступки.

Немає коментарів:

Дописати коментар