неділю, 13 червня 2021 р.

Артем Чех - мастрід сучасної літератури

13 червня 1985 р. у Черкасах народився український письменник Артем Чех (справжнє прізвище Чередник). Артем – лауреат конкурсу видавництва «Фоліо», «ЛітАкценту», премії Джозефа Конрада-Конженьовського (2019). Найвідоміший твір – книга про досвід перебування на передовій «Точка нуль». У 2007 році з книжкою “Цього ви не знайдете в Яндексі” став переможцем всеукраїнського конкурсу “Міській молодіжний роман”. Автор 12 прозових та нон-фікшн книжок. Співавтор англомовного видання про Україну для іноземців «Awesome Ukraine» (2012), антології «Письменники про футбол» (2011). У травні 2019 р. презентував новий роман «Район Д» про своє рідне місто Черкаси. 

Кожен твір автора має свою індивідуальність та багатогранність і ні в якому разі не схожий на інші творчі доробки письменника. Кожен його літературний шедевр є ніби експериментом, в якому присутній індивідуальний світ, а також вміщені різноманітні жанри літератури, небезпечні та ризиковані сюжети.

Анатомічний атлас

"Анатомічний атлас" - це книга про те, чого не варто робити, аби не зіпсувати собі життя. Ця книга про життя, яке зіпсоване тим, чого, в принципі, робити не варто. Це пацаняча антиутопія. Це анатомія больових точок покоління автора. Але передовсім – це історія про Віталіка і про те, як важко бути жабою... 

Doc 1

Ця книжка талановитого письменника А. Чеха сфокусована на внутрішньому світі молодої людини, яка ніяк не знайде точок зіткнення з оточуючим світом; він не має друзів, його зраджує кохана. Самотність героя стає настільки нестерпною, що для нього залишається тільки один вихід — розповісти про себе і свої почуття всьому світові – написати книжку.

Киня

Одного дня Киня, герой однойменної повісті, вирішує змінити все: коло спілкування, жінок, спосіб існування, клімат, врештірешт. І почалося: какофонія почуттів, карнавальне дійство, буфонада, і він — посеред цього театру абсурду, неспроможний щось второпати. Розслабся і відчувай, каже йому персональний диригент, гід у власній кунсткамері, де головним експонатом є він сам. 

Пластик

Пластик - це матеріал, з якого зроблені декорації цієї книги. Щоправда, люди, емоції, навіть мрії - теж пластик. І головний герой, чотирнадцятирічний хлопець, який не має навіть імені, намагається пробитися крізь товщу сірого мертвого матеріалу заради... чого? Саундтреком до цієї повісті найкраще слугуватиме «Fake Plastic Trees» Radiohead. 

Район «Д»

Збірка об’єднаних спільним часом і простором історій, з яких поступово вимальовується портрет автора на тлі «інших берегів», де минули його дитинство, отроцтво і юність. Самокритичний портрет, у якому можна розгледіти риси хуторянства і космополітизму, дріб’язковості й великодушності та ще багато чого. Водночас це груповий портрет кількох десятків більш або менш прописаних мешканців згаданого черкаського району з їхніми більш або менш успішними спробами пережити несподіваний перехід від пізньорадянської до ранньонезалежної України.

Рожеві сиропи

"Рожевi сиропи" - нова книжка Артема Чеха. Передусім, це однойменна повість, у якій автор познайомить своїх читачів із надзвичайними персонажами та їхніми феноменальними здібностями. На вас чекатимуть фантастичні пригоди, в які потрапляють герої книжки, подорожі в часі і просторі, чудернацькі винаходи та вічні питання честі, добра і справедливості. Також у цій книжці представлено кілька оповідань.

Сині двері зліва

Цього разу Артем Чех описує долю молодого лікаря з периферії, якого переслідують всі ті невдачі, до яких схильні молоді люди. Спочатку він закохується в дівчину на ім'я Валя і не те, щоб зовсім вдало. Потім мучиться своєю нереалізованістю і тим, що його далеко не все влаштовує в теперішньому житті. І він переїжджає з провінції до столиці. Але як виявляється, тут теж не так-то й просто знайти своє місце під сонцем. 

Точка нуль 

Ця книжка виходить у люди після тривалої паузи в літературній творчості Артема Чеха. Мобілізований у п'ятій черзі, письменник пробув 10 місяців на передовій, і тепер він без пафосу й надмірного натуралізму, зі здоровою самоіронією та відвертістю створює образ сучасного українського військового - не глибоко травмованого невдаху, розчавленого обставинами, не ідеалізованого безстрашного епічного воїна, а героя нашого часу.

Цього ви не знайдете в Яндексі

Ця книжка молодого талановитого автора здобула перемогу в конкурсі «Міський молодіжний роман 2007». Сподіваємося, що вона приверне увагу читача не тільки безумовною відвертістю (в сучасній літературі це не диво!), але й неприхованим інтересом і неочікуваним, принаймні в такі молоді літа, співчуттям до людини. І саме цього, погодьтесь, ви не знайдете в Яндексі.


Немає коментарів:

Дописати коментар