понеділок, 14 червня 2021 р.

Воля – це право бути людиною:

 

14 червня 1811 року в місті Пічфілд (штат Коннектикут)  в сім’ї священника народилась американська письменниця Гаррієт Бічер-Стоу. Вихована на християнських цінностях письменниця не була байдужа до проблеми рабства. А сама ідея написання роману ‘’Хатина дядька Тома’’ прийшла до неї після поїздки південними штатами.
Справжня цінність твору полягає в тому, що він поклав початок боротьбі з рабством. Роман став дуже популярним, видавався мільйонними тиражами та був переведений на 20 мов. Про достовірність фактів, викладених на його сторінках, авторка довела в наступній своїй книзі ‘’Ключ до хатини дядька Тома’’. ‘’Ви не знайдете в рабстві, навіть там де воно обходиться без жорстокості, жодної доброї, жодної хоч трохи привабливої риси’’-  писала Бічер-Стоу.
Вона обурена тим, що  білі християни та церква проповідують і виправдовують законність рабства. Президент Лінкольн звернувся до письменниці з такими словами: ‘’Ви – маленька жінка, яка розпочала велику війну’’. Йдеться про те , як романи Бічер-Стоу вплинули на свідомість цілого покоління американців, що стали учасниками Громадянської війни на боці Півночі проти рабовласницького Півдня. 

Українською мовою роман видано ще в далекому 1918р., та він не втратив популярності  до наших днів. 

І ще такий цікавий факт – будинок Бічер-Стоу, де була написана ‘’Хатина дядька Тома’’ занесений в список найважливіших пам’яток  США

Немає коментарів:

Дописати коментар