четвер, 8 квітня 2021 р.

Про користь березового соку

Березовий сік – джерело здоров’я та хорошого самопочуття. У його складі безліч важливих мікроелементів, дубильні речовини і органічні кислоти, які не лише бадьорять, а і виліковують десятки хвороб. Не дивно, що з давнини слов’яни шанували, поважали і любили березу.

А ви знаєте, що:
- Найбільше соку виділяється в період між полуднем і 18.00 годинами. А в середньому одне дерево дає 2-3 (велике до 7-ми) літрів соку на добу. Після збору місце надрізу потрібно заліпити воском, мохом чи пластиліном.
- Березовий сік – джерело численних мінеральних речовин, вітаміну C, сапонінів, органічних кислот, дубильних речовин, фітонцидів, ефірного масла та інших корисних елементів. Напій містить солі магнію, натрію, кремнію, калію, кальцію, алюмінію, міді, марганцю, заліза, титану, барію, нікелю, фосфору, цирконію, стронцію, виявлено сліди азоту.
- Листя, бруньки, гілки та сік цього дерева використовували в народній медицині як сильні ліки. Мало кому відомо, що з її деревини роблять активоване вугілля, дьоготь та ксиліт (замінник цукру).
- Вважається, що березовий сік повинний бути прозорим і ніхто не задумується над тим, чому березовий сік жовтий. А забарвлення нектару залежить від виду дерева та способу його добування. Аби сік був прозорим, рекомендують робити отвір на стовбурі не нижче 1,5 метрів від рівня землі.
-Користь вашому організму принесе лише свіжий сік. Його варто вживати замість питної води чи по 1 склянці 3-4 рази на день, краще за півгодини до прийому їжі. Часто на березовому соку варять компоти, киселі, каву, готують чай і каші.
- Термін придатності свіжого березового соку досить низький: у скляній банці у холодильнику він може простояти 2-3 дні. Консервований сік чи приготовлений квас простоїть ще кілька місяців.

Який ж ефект на організм людини спричиняє березовий сік?
- Зміцнює імунітет.
- Лікує нирки та жовчний.
- Березовий сік корисно пити тим, хто бажає скинути зайві кілограми.
- Стимулює виділення шлункового соку і ферментів, необхідних для нормального травлення.
- Очищає кров і активує вироблення червоних кров’яних тілець, виводить шлаки та інші шкідливі речовини.
- Березовий сік багатий на магній та кальцій, тому його рекомендують пити при захворюваннях серцево-судинної системи.
- Знімає набряки. У соку високий вміст солей натрію, що має сечогінну дію. Саме тому березовий сік корисний при водянках і різних набряках..
- На основі напою виготовляють найрізноманітніші засоби по догляду за шкірою та волоссям.
-Лікує нежить. Напій багатий на натуральні, протизапальні сполуки, тому сік рекомендують пити по склянці вдень при хронічному нежиті.
-Березовий сік пришвидшує загоєння ран, синяків та виразок,варто лише обробити рідиною травмовані ділянки.
- Сік допомагає позбутися мігрені та головного болю.
-Лікарі рекомендують пити навіть дітям від одного року та вагітним. Єдине: пити березовий сік не варто при виразці шлунка і алергії на пилок березових сережок.
Окрім слов’ян, березовий сік збирають у Скандинавії, деяких регіонах Канади та США та Північному Китаї. У США з березового соку іноді варять сироп, схожий на кленовий. Його отримують безпосередньо в лісі, упарюючи сік на «голому вогні». А от в Україні, збереглися документи, які засвідчують, що у 1936 році в Луганській області) з березового соку робили ігристе вино «Берсі».
Бажаю приємного смакування цього цілющого напою.

Немає коментарів:

Дописати коментар