четвер, 8 квітня 2021 р.

Життя ромів на сторінках книг

8 квітня - Міжнародний день ромів 

Що ми знаємо про цей народ, окрім низки стереотипів? Ми зібрали 7 книг, які допоможуть краще зрозуміти цей народ і його культуру.

Гюго В. "Собор Паризької Богоматері". Блискучий історичний роман - класика французької і світової літератури. Твір наповнений емоціями, стражданнями й вірою, таємницями й символами. Ця книга про кохання трьох чоловіків до ромки Есмеральди. Та кохання це різне: в когось чисте, в когось божевільне, в когось недовговічне. І, безперечно, головним персонажем роману є Собор Паризької Богоматері. Всі події пов'язані з цією непохитною спорудою, це жива істота, що вершить і долі головних героїв. 

У поемі Ліни Костенко «Циганська муза» найбільшу увагу зосереджено на драмі поетеси ромського походження, яку відкидає суспільство за її творчість. У творі мова йде про Броніславу Вайс, яку в таборі ласкаво називали Папуша - лялькою. Броніслава з дитинства була несхожою на інших: вивчилася грамоті, почала писати вірші, нехтувала цінностями циганської сім'ї та табору. У свій час (в 1950-і рр.) їй довелось очолити табір. 

Куліш П. "Циган". Комедійне оповідання про те, до чого може привести пиятика і якими бувають панські примхи. "Циган" перший літературний твір автора, який він створив із почутої від матері народної казки.



Осталовська Л. "Акварелі". Польська журналістка Лідія Осталовська написала вже дві книги про ромів, але українською перекладена тільки одна — «Акварелі». Це розповідь про один із найменш досліджених ґеноцидів періоду Другої світової, жертвами якого були європейські роми. 



Старицький М. “Циганка Аза”. Твір належить до найбільш популярних та репертуарних п’єс М. Старицького, де постає сюжет про циганку, її коханого і її суперницю‚ про споконвічну боротьбу вірности та зради на тлі нерозділеного кохання. 



«Шлях (до) ромів» є антологією малої прози українських авторів, в тому числі ромського походження. Під палітуркою читач знайде 19 прозових текстів про співжиття в полікультурній громаді, згуртованість, взаємоповагу й толерантність.



Немає коментарів:

Дописати коментар