понеділок, 19 квітня 2021 р.

Книжкові іменини

В цьому році виповнюється 145 років роману Марка Твена «Пригоди Тома Соєра».

Завдяки цій книзі, що 1876 року побачила світ, ім’я Марка Твена (справжнє ім’я автора Семюель Ленггорн Клеменс) назавжди увійшло в історію світової літератури.

Цікаво, що роман «Пригоди Тома Соєра» вперше опубліковано у червні 1876 року у видавництві «Chatto and Windus» (Англія). У грудні 1876 року американське видавництво «American Publishing Company» опублікувало перше ілюстроване видання роману з малюнками Тру Вільямса.
Перше українське видання роману «Пригоди Тома Соєра» побачило світ 1906 року у Львові та здійснене тогочасною західноукраїнською мовною нормою у перекладі Юліана Панькевича. Невдовзі вийшли ще дві українські версії у перекладі Марії Загірної (1907) та Насті Грінченко (1908), дружини та дочки Бориса Грінченка.
Не зважаючи на плин часу, книга користується неабиякою популярністю серед дітей і… вже дорослих дітей.
Головний герой - дванадцятирічний хлопчисько Том - сирота, якого виховує рідна самотня тітка з провінційного містечка. Непосидючий бешкетник, він змушений щодня вислуховувати благочестиві настанови в школі та вдома. Том мріє про пригоди, подорожі і знайдені ним скарби. Він все перетворює в гру, будь то фарбування паркану, церковна служба або допомога втікачу- негру. Завдяки іскрометній енергії хлопчик потрапляє в найнеймовірніші ситуації. Том - брехун і пустун, але зіткнувшись з несправедливістю, він інтуїтивно знаходить правильне рішення.
Том любить читати, його захоплюють пригоди піратів, але все ж, улюблений герой - Робін Гуд, що допомагає біднякам. Хлопчик від щирого серця співчуває тим, хто несправедливо ображений. У Тома безліч неабияких здібностей. Він кмітливий і заповзятливий. Йому вдається надихати своїх друзів на всілякі витівки і ризиковані вчинки. Притаманні Тому і лицарські якості - він бере на себе провину Беккі Тетчер і терпить за неї покарання, а заблукавши в печері, втішає і підтримує дівчинку.
Талановито змальовуючи головного героя свого роману, письменник згадав дитинство в Ганнібалі і своє життя в ті роки. І от на сторінках книги з'явилися описи містечка Сент-Пітерсберг, у якому легко можна впізнати Ганнібал, як, утім, і безліч інших дрібних населених пунктів, які розкинулися на берегах Міссісіпі. А Том Соєр був схожий на юного Семюеля Клеменса, який дуже любив пустувати і був таким же бідним сиротою.

Немає коментарів:

Дописати коментар