понеділок, 19 квітня 2021 р.

Кроки незалежності

 Згадуємо 2001 рік.

🇺🇦 14 січня стартував другий етап акції «Україна без Кучми».
🇺🇦 19 січня Юлія Тимошенко втратила посаду віце-прем’єра з питань паливно-енергетичного комплексу. Причина – політична.
🇺🇦 2 березня 36-річний кардіохірург Інституту хірургії і трапсплантації ім. Шалімова АМН України Борис Тодуров уперше в Україні пересадив донорське серце.
🇺🇦 24 квітня ОБСЄ присуджує Георгію Гонгадзе премію за журналістську діяльність і демократію.
🇺🇦 У квітні, вперше за часів Незалежності, Верховна Рада визнає роботу Кабінету Міністрів незадовільною. Недовіра означає відставку Віктора Ющенка з посади керівника уряду. Свою прощальну промову він закінчує словами: «Я йду, щоб повернутися».
🇺🇦 З 23 по 27 червня відбувся візит в Україну Папи Римського Івана Павла ІІ. Польський священник, письменник і філософ Кароль Войтила – перший в історії католицької церкви понтифік слов’янського походження, та ще й з українським корінням.

🇺🇦 Протягом року на всіх українських хіт-парадах лідирує гурт «Скрябін». Андрія Кузьменко, лідера гурту, на ім’я та прізвище, вписані в паспорті, практично ніхто не називає. Для фанатів він був і залишився Кузьмою Скрябіним.
🇺🇦 14 листопада Конституційний суд України скасовує інститут приписки, як такий, що не відповідає конституційним нормам. На зміну приписці приходить реєстрація.
🇺🇦 5 грудня здійснюється перший за десять років Незалежності Всеукраїнський перепис населення. З його результатами, українці дізнаються, що нас уже не 52 мільйони, а 48 млн 457 тисяч. Перепис підтверджує, що Україна – багатонаціональна: на території держави проживають представники понад 130 національностей і народностей. Українців – 77.8%. Українську мову вважають рідною 67,5%

Немає коментарів:

Дописати коментар