понеділок, 19 квітня 2021 р.

Перша весняна квітка

Проліски завжди викликають дуже трепетні та ніжні почуття. Ймовірно тому, що вони перші сповіщають нам про прихід весни 🌞.

Щорічно 19 квітня в багатьох країнах світу відзначається День проліска. Зародилося свято в Англії в 1984 році, де проліски зацвітають в середині квітня. Ці квіти прикрашають багато міських клумб, а їх розведенню в Сполученому Королівстві приділяється стільки ж уваги, скільки розведенню тюльпанів у Голландії.

🌸Латинська назва проліска «галянтус» походить від грецьких коренів «гала» — молоко та антюс — квітка, що на українську мову можна перекласти як «молочна квітка». Білосніжні бутони проліска дуже схожі на застиглі краплі молока.
🌸У всьому світі існує понад 100 видів пролісків, багато з яких занесено до Червоної книги.
🌸Незважаючи на те, що пролісок з’являється навесні, він здатний витримати десятиградусний мороз. У цьому йому допомагає своєрідний «чохол» із тонких волосків під основою стебла.
🌸Пролісок – родич нарциса. Вони належать до одного сімейства амарилісових.
🌸Проліски бувають найрізноманітніших кольорів і форм. Існує навіть кулястий пролісок - Ельвіс. Він виростає іноді до 20‑25 сантиметрів.
🌸Хоча ці квіти виглядають крихкими, але вони вміють добре себе захистити. Їх цибулини отруйні, так що жоден гризун не сміє їх чіпати.
🌸Проліски нерідко стають героями художніх творів як для дітей, так і дорослих. Варто згадати хоча б казку Ганса Христіана Андерсена «Пролісок», або казку Самуїла Маршака «Дванадцять місяців».

Немає коментарів:

Дописати коментар