четвер, 28 січня 2021 р.

Цікаві факти про Антарктиду

Що ми знаємо про Антарктиду? Ну, хіба що там холодно і вона знаходиться на самісінькому південному полюсі.
Сьогодні, у День відкриття Антарктиди, хочемо навести вам найбільш цікаві факти про цей льодовий материк.
❄️Антарктида - континент у Південній півкулі навколо географічного південного полюса, який охоплює приблизно 10% суходолу Землі.
❄️Шостий найпівденніший материк Земної кулі було відкрито пізніше за всі інші і довго не був досліджений через наднизькі температури.
❄️Антарктида, площа якої становить 13 мільйонів 661 тисяч кілометрів, не належить жодній країні світу.
❄️Слово «Антарктида» означає «протележний Арктиці».
❄️В Антарктида не живуть білі ведмеді - для них тут дуже холодно. Континент населяють лише пінгвіни 🐧.
❄️Антарктида – найсухіший, найвітряніший і найхолодніший континент. Найнижча температура в цих місцях була зафіксована в 2010 році, як найнижча у світі: -92 ° C.
❄️Найвища коли-небудь зареєстрована температура в Антарктиді становила 14,5 °C.
❄️Швидкість вітру в деяких місцях Антарктиди може досягати 320 км /год.
❄️У деяких районах Сухих долин Мак-Мердо (непокрита льодом частина Антарктиди) не було ні дощу, ні снігу останні 2 млн років.
❄️Льодовиковий щит Антарктиди лежить вже приблизно 40 мільйонів років. Середня товщина льоду становить приблизно 1,6 км.
 ❄️Тут є свій прапор (білий континент на блакитному тлі) – але ні інституту громадянства, ні уряду немає, так як немає постійного населення.
❄️На континенті знаходиться близько 90% льоду всієї Землі. Це 75% прісної води усього світу.
❄️Тут немає часових поясів. Оскільки Антарктида в основному ненаселена та знаходиться під міжнародним управлінням, континент офіційно не розділений на часові пояси. Дослідні станції вибирають, до якого часового поясу прив'язуватися: країні, яка їх фінансує, або країні, географічно найближчій до їх бази.

Сьогодні продовжується освоєння та вивчення Антарктиди. Тридцять країн, зокрема й Україна, розбили там свої постійно діючі бази, де дослідницькі групи цілий рік проводять метеорологічні та геологічні дослідження. «Білий континент» залишається країною загадок, де ще багато що належить відкрити.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар