середу, 27 січня 2021 р.

Моцарт: музика ангелів

Сьогодні виповнюється 265 роки від дня народження одного з найвідоміших композиторів світу – Вольфганга Амадея Моцарта.
Хоча його життя було досить коротким (35 років), музикант залишив після себе колосальну спадщину, ставши автором понад 600 музичних творів.

Цікаво, що:
✅Моцарт народився у сім'ї Леопольда Моцарта, скрипаля і композитора при дворі зальцбургского архієпископа. Хлопець з дитинства був обдарований талантом – уже з чотирирічного віку він почав складати музику, дуже швидко опанував мистецтво гри на клавірі, скрипці, навчаючись у батька. Уже в 12 років юний композитор працював над оперою.
✅У віці 14 років Моцарт був нагороджений папським орденом «Золотої шпори», обраний членом Філармонічної академії в Болоньї, тим самим ставши наймолодшим (і донині) членом та володарем ордена.
✅До 17 років широкий репертуар Моцарта включав понад 40 великих творів.
✅Деякі опери Моцарта так і залишилися незавершеними, оскільки скрутне матеріальне становище родини змушувало композитора присвячувати багато часу різним підробіткам. Так, відома меса «Реквієм» так і не була завершена Моцартом. Твір завершив учень композитора – Зюсмайер.
Сімейне тріо (юний Моцарт з батьками)
✅Залишав цей світ Вольфганг в бідності, без належних почестей. Полеміка навколо обставин смерті Моцарта не вщухає й досі. Вчені, які вивчали смерть Моцарта, розділилися на два табори: прихильників насильницької і природної смерті. Однак абсолютна більшість вважає, що Моцарт помер природним шляхом, від гострої ревматичної лихоманки, а будь–які версії отруєнь, особливо – версія отруєння Сальєрі вважаються помилковими.
✅Цікаво, що син Моцарта Франц Ксавер майже 30 років жив і творив у Львові. Там він організував хорове товариство, викладав, виступав з концертами і диригував оркестром. До речі, Львів його настільки надихнув, що він навіть написав п'єси для фортепіано на мотиви українських народних пісень.

Немає коментарів:

Дописати коментар