четвер, 28 січня 2021 р.

Леонід Каденюк: у космосі найбільше вражає невагомість

28 січня виповнилося б 70 років від дня народження Леоніда Костянтиновича Каденюка (1951–2018), українського льотчика-випробувача, першого космонавта незалежної України, Героя України.

Щоб потрапити до льотного училища, Каденюку довелось дописати собі один рік. Туди приймали з 17 років, а йому було ще 16.
Якщо порахувати загальну кількість часу, який космонавт провів у небі, цей показник перевищить 2 400 годин. Тобто, Каденюк відпрацював у небі 100 повних діб без посадки.
Цікаво, що за тиждень до старту, аби запобігти інфекційним захворюванням, для екіпажу, з яким з Каденюком летів у космос, було введено особливий режим. Він передбачав виключення можливості перебування астронавтів у громадських місцях та будь-яких сторонніх контактів.
Для сигналу пробудження під час польоту на "Колумбії" Каденюк обрав Гімн України, який прозвучав у космосі двічі. Також під час цього польоту вперше у космосі побували герб і прапор України. Також Каденюк взяв у космос портрет Тараса Шевченка та "Кобзар", який він згодом подарував Національному музею Тараса Шевченка в Каневі.
Багаторазовий транспортний космічний корабель NASA "Колумбія", на якому літав Каденюк, використовувався для зйомок американського фільму "Армагедон" (1998 року).
Перший космонавт незалежної України якось сказав, що всім членам екіпажу "Колумбії" він подарував вишиті хрестиком українські сорочки і астронавти в них сфотографувалися, а ще їм дуже подобалися українські пісні.
Помер Леонід Каденюк від раптового серцевого нападу у віці 67 років

Немає коментарів:

Дописати коментар