понеділок, 27 травня 2024 р.

Хресна проща від Романа Іваничука

27 травня виповнюється 95 років від дня народження відомого українського письменника, Героя України - Романа Івановича Іваничука.

Ідея любові до української землі, свого народу об'єднує твори Романа Іваничука в один цикл, в один великий роман про рідну історію. Людина в його творах духовно пов'язана з тим часом, в якому живе, пронизана його плином, і він зумовлює її поведінку. Історичній прозі письменника притаманні гостросюжетність, оригінальність, поєднання елементів художньої фантастики, коріння якої слід шукати в національному фольклорі.

Народився письменник на Івано-франківщині. Навчався у Львівському університеті. Через те, що відмовився вступати до комсомолу і на свята ходив у вишиванці, його виключили з університету за «антирадянську діяльність» Свою літературну діяльність розпочав новелою «Скиба землі», яку схвально зустріла критика. В 1958 р. вийшла друком збірка новел «Прут несе кригу», яка принесла автору визнання. У 1968 р. побачив світ роман «Мальви».  За романи «Вода з каменю» та «Четвертий вимір» письменника нагороджено Державною премією імені Тараса Шевченка. У 90-х pp. письменник збагатив українську літературу новими творами: «Бо війна - війною...», «Орда» , «Ренегат»та «Євангеліє від Томи», написав автобіографічний твір "Благослови, душе моя, Господа...", в якому розповів про своє життя.

Роман Іванович брав активну участь у національно-визвольному русі, у підготовці і проголошенні Декларації про державний суверенітет України. Помер письменник на 88-му році життя. Похований на Личаківського цвинтаря у Львові.


Немає коментарів:

Дописати коментар