середу, 29 листопада 2023 р.

Корифей українського слова

29 листопада минає 245 років від дня народження українського прозаїка, талановитого драматурга, творчість якого мала значний вплив на розвиток української літератури – Григорія Квітки-Основ’яненка. У художніх творах, широко використовуючи фольклор, письменник правдиво показав побут і благородство простих людей, щирість і глибину їхніх почуттів, розум, працьовитість і кмітливість. Всупереч консерваторам, які сміялись із зусиль невеликого тоді гурту письменників підняти українську літературу до рівня світової, Квітка-Основ'яненко писав, що українська мова й література "рухається і буде жити" та що ніякі потуги ворогів "не зітруть її з лиця землі", вона "подужає противників і гонителів", а письменникам Квітка радив: "Як говоримо, так і писати треба".

До дня народження письменника у бібліотеці відбулася літературна година «Корифей українського слова». Бібліотекарка Світлана Могорит ознайомила відвідувачів заходу з основними віхами життя ювіляра, провела огляд геніальними творами письменника. Читачі мали можливість насолодитися уривками з фільмів «Конотопська відьма» та посміятися з жартівливих пісень з комедії «Сватання на Гончарівці». Жанна Харченко зачитала уривок з повісті «Маруся», який зачарував присутніх колоритним описом головної героїні.
Григорія Квітку-Основ’яненка знають і люблять далеко за межами України. Найкращі твори автора одними з перших представляли українську літературу зарубіжним читачам, а вистави за його п’єсами і сьогодні не сходять зі сцен театрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар