понеділок, 27 листопада 2023 р.

Царівна української літератури

Вона – з когорти письменників свiтового значення. Відома представниця модернізму, борчиня за права жінок, що зналася на філософії та є однією з найяскравіших постатей української культури.

27 листопада 160 років тому на Буковині народилася Ольга Кобилянська – людина прогресивних поглядів, вона дещо випереджала свій час. Її героїні вирізняються інтелігентністю, емансипованістю та нескінченними пошуками ідеалу. До ювілею письменниці у бібліотеці відбувся літературний вечір «Царівна української літератури». Завідувачка Катерина Волинець розповіла маловідомі факти з життя та творчості цієї сміливої жінки. Учасникам заходу було цікаво дізнатися, що Кобилянська закінчила лише 4 класи німецькою мовою, української навчалась у репетиторів. Читання, малювання, музика, театр, верхова їзда – і це ще не повний перелік її захоплень. Мріяла стати професійною актрисою. Письменниця мала добру пам’ять і могла декламувати твори із «Кобзаря» кілька годин. Вона була справжньою жінкою: цікавилася новинками моди, мала вишуканий смак. До глибокої старості зберегла струнку постать.

У Чернівцях відкрито літературно-меморіальний музей письменниці у будинку, де вона проживала до самої смерті. У музеї зберігається засушена гілочка едельвейсу. Цю квітку письменниця знайшла в юності на горі Рарив і зберігала все життя. За легендою, дівчина, яка знайде едельвейс, матиме щасливе кохання. Проте Ользі так і не пощастило в особистому житті. Найбільшим її коханням був молодший на кілька років Осип Маковей, редактор газети «Буковина».

Ольга Кобилянська залишила великий літературний спадок. Її твори «Царівна», «У неділю рано зілля копала», «Земля», «Людина», «Меланхолійний вальс», «Некультурна» вважаються класикою української літератури. За деякими її творами знято художні фільми.

Немає коментарів:

Дописати коментар