четвер, 7 вересня 2023 р.

Українське кіно сильніше, ніж зброя

У другу суботу вересня відзначається День українського кіно. На День інформації «Українське кіно сильніше, ніж зброя» до бібліотеки сімейного читання завітали члени клубу «Серпанок».

Світлана Могорит розповіла про історію та розвиток українського кінематографа, який бере свій початок з далекого 1893 року і цьогоріч відзначає 130-річний ювілей. Вона підкреслила, що в радянські часи українське кіно було засобом державної пропаганди, але попри це з’являлися визнані світом митці, такі як Олександр Довженко, Сергій Параджанов, Іван Миколайчук. У той період на вітчизняних кіностудіях знімалося лише 6% україномовних фільмів, а українським акторам відводили ролі другого плану, часто для створення комічного образу.

Жанна Харченко провела огляд книг, які в різні часи були екранізовані. Так, учасники заходу переглянули уривки з фільмів «Кава з кардамоном» (за книгою Н. Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону»), «Століття Якова» (за однойменною книгою В. Лиса), «Чорний ворон» (автор книги В.Шкляр).

Катерина Волинець детальніше зупинилася на книзі Гната Хоткевича, за мотивами якої цього року вийшов на екрани фільм «Довбуш». Вона поділилася своїми враженнями від прем’єри стрічки, яка зараз проходить в кінотеатрі Білої Церкви та закликала її переглянути.

Читачі також долучилися до обговорення українських кіношедеврів та згадували фільми, які знімалися в нашому місті.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар