пʼятницю, 15 вересня 2023 р.

Олександрія – скарбниця рукотворної краси

Цього року дендропарку «Олександрія» виповнюється 235 років. Він належить до найбільших парків в Україні та є окрасою Білої Церкви.

Щоб краще усвідомити історію парку, необхідно познайомитися з минулим міста і подіями, які передували його заснуванню. Для цього працівники бібліотеки сімейного читання завітали до учнів восьмих класів природничо-математичного ліцею-гімназії №16 та провели в актовій залі школи  історико-краєзнавчий екскурс «Олександрія – скарбниця рукотворної краси». Бібліотекарка Юлія Харченко розповіла дітям про родовід польського землевласника Ксаверія Браницького, повідала на честь кого був названий парк, який був спочатку літньою, а потім і основною резиденцією графів Браницьких. 

Під час заходу восьмикласники дізналися  про архітектурні споруди, скульптури, рідкісні дерева, штучні водойми і таємничі легенди парку. Світлана Могорит продемонструвала на екрані уривки з кінофільмів, які свого часу були відзняті в «Олександрії»: «Гуси-лебеді летять» (1974 р. фільм є екранізацією однойменної повісті М. Стельмаха), «Дорога на Січ» (1994 р.), «Владика Андрей» (2008 р.).   

Бібліотекарі провели огляд книг про дендропарк «Олександрія», у яких можна глибше ознайомитися з історією парку від заснування до сьогодення.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар