пʼятницю, 7 квітня 2023 р.

Ліки навколо нас

Віртуальна виставка до Всесвітнього дня здоров'я

Здоров'я є переважно залежить від нас самих. Але ж як його зберегти? Існують загалом два напрями: медицина класична, яка застосовує хіміко-терапевтичні засоби, і медицина "природна" (фітотерапія), яка черпає свої ліки з безмежної та різноманітної аптеки матері-природи. 

Пропонуємо вашій увазі підбірку книг з порадами про те, як за допомогою лікарських рослин підтримувати своє здоров'я та безпечно лікувати хвороби.

До видання увійшли рекомендації з домашнього лікування найрозповсюдженіших захворювань доступними й недорогими засобами. Кропітка праця збирачів цих матеріалів ще раз доводять, що справжнє лікарське вміння й досвід сильніші за час. У книзі представлені маловідомі, але дуже ефективні рецепти, методи лікування легеневих, серцево-судинних, дитячих, ендокринних, онкологічних, шкірних захворювань, хвороб травневої системи.


У книзі відомого лікаря-фітотерапевта, письменника і народознавця, академіка Української академії оригінальних ідей Євгена Степановича Товстухи розкрито і узагальнено багатющий досвід української народної медицини в сув’язі із предковічним звичаєвим правом, подано тексти авторських замовлянь, рецепти реставрованих цілющих напоїв давніх українців, народних лікувальних напоїв, купелів, драглів, сучасних фітопрепаратів. Розрахована на широке коло читачів, студентів медичних вузів і училищ, фахівців народної медицини, всіх, хто прилучається до українського народознавства.

На основі літературних джерел, архівних даних, матеріалів польових досліджень автора зроблено спробу реконструкції народної медицини українців ХІХ — початку ХХ ст., узагальнення багатовікового досвіду, накопиченого в цій галузі традиційних знань. Розкриваються місце і роль народної медицини в житті народу, соціально-економічні та історико-культурні фактори її побутування. Характеризуються засоби лікування, народні погляди на хвороби, їх походження тощо.

У книжці лікаря-фітотерапевта і письменника Юрія Липи  простежено українські традиції лікування травами, вміщено ботанічні описи рослин, пропонованих для домашньої аптечки, вказано їх фармакологічну дію, способи застосування в домашніх і амбулаторних умовах рослинних ліків при захворюваннях внутрішніх органів, нервової і кровоносної систем, шкіри, при отруєннях їжею тощо.


До книжки ввійшли рецепти лікування народних цілителів, відомих лікарів, які автор збирала протягом 25-ти років. Окрім лікувальних властивостей добре відомих нам рослин та приготування рослинних препаратів для вживання, описано нетрадиційні методи оздоровлення — такі, як водолікування, натуропатія, металотерапія, точковий масаж тощо. А в розділі «Вітаміни. їхні властивості» ви знайдете детальну інформацію про органічні сполуки, необхідні для нормальної життєдіяльності людини.

Люди давно помітили, що багато рослин мають цілющі властивості. Є трави, які лікують не тільки хворобу, а й справляють позитивний вплив на весь організм у цілому. Давно перевірені лікарські трави можуть бути як досить ефективними, так і завдати значної шкоди здоров’ю при невмілому використанні. Тільки лікар може правильно поставити діагноз, встановити характер хвороби й намітити способи її лікування з урахуванням усіх особливостей організму хворого. Застосовувати самостійно допустимо тільки загальновживані, нешкідливі трави, які продаються в аптеках, а також звичайні плодово-ягідні й овочеві рослини. У пропонованій книзі представлено 360 лікарських рослин. Особливу увагу приділено медичному аспекту.

Немає коментарів:

Дописати коментар