четвер, 23 березня 2023 р.

Мистецтво як радість життя

В історії українського живопису є багато відомих світу імен. Серед них ім’я нашого земляка, талановитого киянина, майстра побутового жанру Миколи Пимоненка. 

"Жнива а Україні", 
Він  започаткував перше державне Художнє училище в Україні. Товаришував з Іллєю Рєпіним, який допомагав йому організовувати виставки. У 1890-х роках брав участь у розписах Володимирського собору в Києві. Увійшов до «золотої десятки» художників України ХХ століття.

"Останній промінь сонця", 1900 р.
«Мистецтво як радість життя» – під такою назвою в читальній залі бібліотеки відбулася мистецька година для членів клубу «Сузір’я», присвячена відомому художнику.
"Київська квіткарка", 1897 р.
Керівниця клубу Тетяна Сулейманова познайомила присутніх з біографією та творчим надбанням майстра живопису, а бібліотекарка Жанна Харченко підготувала слайд презентацію найвідоміших його картин.
"Додому", 1894 р
Учасники заходу дізналися багато цікавих фактів про історію написання творів митця, які  зберігаються у найбільших музеях України та світу, і представляють багатобарвну живописну панораму життя українського народу кінця XIX – початку XX століття.

У 1997 році було відкрито музей імені М. Пимоненка в селі Малютянка, що неподалік Києва, де він творив в останні роки свого життя та мав власну майстерню.

Немає коментарів:

Дописати коментар