пʼятницю, 24 лютого 2023 р.

Колодія величаємо - весну зустрічаємо!

Сиропусний тиждень, Масниця, Пущення, Колодій – такі назви має традиційне праслов’янське свято, яке сягає періоду Трипільської культури і відзначається протягом тижня перед Великим Постом. Цього року Масниця святкується з 20 по 26 лютого.

Низку обрядових дійств на честь весняного пробудження природи підготували для своїх читачів працівники бібліотеки сімейного читання. На святі Колодія жіноцтво клубу «Сузір’я» поділилося на дві команди «Свекрухи» і «Тещі». Команду «Зяті» представляли військовослужбовці.
Бібліотекарки розповіли про історію святкування кожного дня Сиропусного тижня. Учасники заходу відзначили народження, хрестини, похрестини Колодки, відповідали на народознавчі запитання, відгадували жартівливі загадки. Прикрашені стрічками і квітами колодки прив’язували до ніг жінкам, які не одружили своїх синів протягом шлюбного сезону. А неодружених хлопців жартома «карали» прив’язуванням колодочки до лівої руки. Від цього обрядового полінця можна було «відкупитись» цукерками, монетами, виконанням пісень тощо.
Ведучі свята провели інтелектуальний батл між «зятями» і «тещами», в якому жінки відповідали на запитання пов’язані з військовою справою, а чоловіки здавали екзамен на знання жіночих захоплень.
Та найбільш емоційним було жартівливе гадання на млинцях: за начинкою дізнавались передбачення змін у житті. Якщо млинець з сиром – це до вірних друзів, з яйцем і цибулею – до поповнення в родині, з яблуками – до зустрічі з майбутніми чоловіком чи жінкою...
Піднімали настрій учасникам заходу українські народні пісні у виконанні солісток клубу «Серпанок».
Як гімн життя звучало прохання матерів: «Колодію, Колодію! Маємо на тебе надію! Дочекатися ранньої весни, теплого літа, щедрої осені, сніжної зими. А ще добробуту, злагоди, Перемоги, Миру кожній родині і нашій рідній Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар