четвер, 16 лютого 2023 р.

Семен Гулак-Артемовський - творець першої української опери

16 лютого виповнюється 210 років від дня народження українського композитора, оперного співака, драматурга Семена Степановича Гулака-Артемовського. До цього ювілею в бібліотеці сімейного читання відбувся літературно-музичний вечір «Запорожець на чужині». Бібліотекарі ознайомили відвідувачів з цікавими фактами з життя і творчої діяльності ювіляра.

Рід Гулака-Артемовського належить до старовинного козацького роду. Його дід служив генеральним обозним у гетьмана Петра Дорошенка. Від свого предка-козака отримав дар цілителя-характерника і лікував людей. Добре розбирався в живописі, сам непогано малював. Товаришував з Тарасом Шевченком, якому присвятив пісню «Стоїть явір над водою».
Гулак-Артемовський 25 років життя віддав сцені. Розпочав співати спочатку у хорі Софіївського собору, а потім Михайлівського монастиря.
Семен Гулак-Артемовський – автор першої української опери «Запорожець за Дунаєм», написаної у 1861 року. Будучи на чужині, намагався вивести на сцену театру рідні йому образи представників українського народу, побут, культуру та його пісні.
Опера витримала іспит часом і входить до золотого фонду української класичної музичної спадщини як один з найулюбленіших творів нашого народу.
Учасники заходу були у захопленні від продемонстрованих уривків з театральної вистави та кінофільмів «Запорожець за Дунаєм», відзнятих у різні роки.
Завершився ювілейний вечір-присвята спільним виконанням відомої пісні «Ой на горі та женці жнуть» – композитором якої є Семен Гулак-Артемовський.

Немає коментарів:

Дописати коментар