вівторок, 4 жовтня 2022 р.

Що привласнила росія?

Уже давно не секрет, що сусідня держава століттями крала в України історію та культуру. «Що привласнила росія?» – під такою назвою сьогодні у читальній залі пройшов захід для читачів нашої бібліотеки. Бібліотекарка Жанна Харченко віднайшла та розповіла факти привласнення культурних здобутків нашої держави, починаючи з часів Київської Русі, спадкоємицею якої себе вважає рф, до сучасності. Всесвітньовідомі художники Архип Куїнджі, Казимир Малевич, Ілля Рєпін, яких росія видає за «своїх», насправді є українськими митцями. Найбільше російського плагіату виявлено у музичній сфері. Український композитор Микола Лисенко навіть і не підозрював, що його твір під назвою «Епічний фрагмент», написаний у 1870 році, стане мелодією сучасного гімну на росії.

Мелодію українського романсу 19 століття «В саду осіннім айстри білі» було використано композитором Борисом Терентьєвим у пісні «Вот кто-то с горочки спустился». А найвідоміший радянський марш «Вставай, страна огромная», нібито опублікований на третій день після початку так званої Великої Вітчизняної війни, насправді є українською піснею воїнів часів УНР «Повстань, повстань, народе мій».

Гастрономія росії слідом за культурою теж хизується багажем запозичень, що в ментальності росіян закріпилися як власні надбання. Передусім згадаємо борщ і вареники – очевидні складники українського кулінарного канону.
І сьогодні, під час військових дій в Україні», росія намагається знищити нашу національність, культурні надбання. Більше 400 пам’яток архітектури, музеїв, бібліотек та театрів частково або повністю зруйновані. Тому ми разом маємо утвердити власну ідентичність та очистити свій культурний простір від імперіалістичних замахів рф.

Немає коментарів:

Дописати коментар