понеділок, 4 квітня 2022 р.

НАТО є гарантом безпеки!?

4 квітня - День створення НАТО. Цього дня 1949 року у Вашингтоні представниками 12 країн — США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії — підписано Північно-атлантичний акт (НАТО) про воєнно-політичний союз, що ставив за мету колективний захист демократичних свобод і протидію комуністичній експансії.

У 1952 році до НАТО приєднались Греція і Туреччина, у 1955-у — ФРН. 

Останніми до складу Альянсу увійшли Чорногорія у 2017 році та Північна Македонія у 2020-му, внаслідок чого загальна кількість країн-членів досягла 30. Три держави нині належать до категорії тих, "які прагнуть членства" - це Боснія і Герцеговина, Грузія та Україна.

Відносини України і НАТО були встановлені в 1991 році з моменту вступу України до Ради північноатлантичного співробітництва відразу після розпаду Радянського Союзу. Саме Україна стала першою країною СНД, яка 8 лютого 1994 стала учасницею програми Партнерство заради миру.

У 2002 році президент Леонід Кучма зробив офіційну заяву про намір України стати членом НАТО і 11 січня 2003 року було створено Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України, який 2 квітня 2010 року ліквідував Віктор Янукович.

Сьогодні, під час повномасштабного вторгнення з боку росії, держави-члени Альянсу надають політичну, військову, гуманітарну допомогу цивільному населенню України і відкривають кордони для біженців.

Останні події в Україні дещо змінили ставлення українців до НАТО. Попри благання влади та багатомільйонного мирного населення, керівники Альянсу так і не наважилися закрили небо від ракетних ударів по містах та селах України. 

"Більше ніколи, прошу вас, ніколи не кажіть нам, що наша армія не відповідає стандартам НАТО. Ми показали, на що здатні наші стандарти. І як багато ми можемо дати загальній безпеці у Європі та світі", - сказав у своїй нещодавній промові президент України В.Зеленський. 

Війна триває і українці розуміють, ніхто крім нас самих не буде так героїчно і віддано захищати свою землю. Ми - вистоїми, ми - обов'язково переможемо!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар