понеділок, 25 квітня 2022 р.

У гості до рожевої чайки

25 квітня виповнюється 115 років від дня народження Миколи Петровича Трублаїні (справжнє прізвище – Трублаєвський) - українського письменника, журналіста і мандрівника, провідника цілої епохи в дитячій літературі. 

☑️Народився  письменник 25 квітня 1907 року в селі Вільшанка, нині Вінницької області.

☑️Псевдонім Трублаїні з'явився після того, як в 1927 до Харкова приїхала делегація робітників з Італії.

Супроводжувати делегацію доручили Миколі Петровичу. Італійці швидко потоваришували з молодим журналістом, а важке і довге для вимови прізвище Трублаєвськийв они замінили на італійський манер -"Трублаїні"

☑️Доля подарувала Миколі Петровичу щасливу зустріч з юною  Ніною Кочиною, що невдовзі стала його дружиною. У них народилася донька Наталочка.

☑️В 1930 році Трублаїні вирушає в експедицію на острів Врангеля в Арктиці, опановує професії кочегара, механіка, вантажника і влаштовується на судно котельним днювальним.

Враження від подорожі лягли в основу книг «До Арктики через тропіки», «Людина поспішає на поміч», «Ф. Літке» — переможець криги». 

Протягом 1931-1933 років письменник брав участь у ще кількох експедиціях: на Землю Франца-Йосифа, до Сибіру, Архангельська, Карелії, Кольського півострова.

☑️У 1934-1936 роках Микола Трублаїні при Харківському палаці піонерів організував і очолив своєрідний клуб юних дослідників Арктики. У ньому було близько 300 школярів, де працювали гуртки штурманів, льотчиків, зв'язківців, географів, топографів і геологів.

☑️У 1936-му Трублаїні засновує ще один клуб – юних дослідників підводних глибин, з членами якого відвідав Кавказ і Крим. Про все це письменник розповів в повістях «Мандрівники» (1937) та Шхуна «Колумб». Остання об'єднала в собі повість «Лебединий острів» та оповідання «Юнга з «Колумба».

Клуб став відомий на всю країну: його учасники здійснили також подорожі до Нової Землі, навколо Скандинавського півострова тощо. Роботі клубу присвячено художній фільм "Семеро сміливих".

☑️Внаслідок ще одного захоплення Трублаїні – авіації, написано цикл розповідей письменника «Пригоди в повітрі» (1936-1937 рр.), їх можна також зарахувати до фантастики. Але найголовнішим твором Трублаїні став науково-фантастичний роман «Глибинний шлях», над яким автор працював протягом 1939-1941рр.

☑️Письменник прожив всього 34 роки і за 10 років творчої праці написав більше трьох десятків книг.

☑️Із перших днів війни Трублаїні прагнув потрапити на фронт і нарешті 20 вересня 1941 року отримав дозвіл поїхати на передову в якості військового кореспондента. Під час однієї з атак німецької авіації письменник отримав важке поранення і наступного дня помер у санітарному поїзді. Поховали письменника поблизу містечка Ровеньки на Донбасі.



Немає коментарів:

Дописати коментар