суботу, 23 квітня 2022 р.

23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання.

«Винуватців» у цього «свята книголюбів» кілька. Саме 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури: Моріс Дрюон (1918), Галдор Лакснесс, Григорій Тютюнник (1920) та ін.. Дивлячись офіційний документ ЮНЕСКО, яка запровадила це свято на XXVIII сесії  1995 року, знаходимо таке формулювання: «Генеральна конференція проголошує 23 квітня «Всесвітнім днем книги та авторського права», оскільки саме в цей день 1616 року померли Міґель де Сервантес, Вільям Шекспір та Інка Ґарсіласо де ла Веґа».

Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. Одна з головних його цілей – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Вважається, що День книги відзначався ще в першій половині XX століття. Ідея його створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу. Цікаво, що ще з XV століття 23 квітня відзначають День Святого Георгія, заступника Каталонії. У Барселоні та Каталонії в цей день, також відомий як День троянд, чоловіки традиційно дарують жінкам троянди, а жінки чоловікам – книжки.

Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція запроваджена 2001 року. Тоді столицею було обрано Мадрид. Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями, що представляють три напрями книжкової галузі, – Міжнародною спілкою видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій – обирають Світову столицю книги. Як відомо, у 2021 році Книжковою столицею світу стало Тбілісі. У 2022 - місто Гвадалахара (Мексика).

Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру . Книга втілює творчі поривання людини та прагнення поділитися думками і здобутками зі світом.

Окрім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури.

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.


Немає коментарів:

Дописати коментар