четвер, 14 квітня 2022 р.

Конфлікти на фоні стресу: чому українці почали сваритися між собою і як цьому запобігти

Звуки сирени, реальні вибухи і руйнація будівель, поранення і смерть людей, перебування тривалий час у бомбосховищах та підвалах — реалії нашого життя. Суцільний стрес оголює нерви, позначається на самопочутті й соціальних контактах. 

У такі часи важко зберігати спокій та врівноваженість. Конфлікти можуть виникати на фоні страху, зневіри, поганого фізичного самопочуття, невизначеності, незадоволення елементарних базових життєво важливих потреб. 

✅ Як в цей непростий час тримати свої нерви в порядку та уникати конфліктів❓

🔹 Дуже важливо давати собі можливість плакати та горювати: часто сильний гнів є проявом неможливості прожити біль, який застрягає всередині.

🔹 Якщо ви говорите з людиною та розумієте, що зараз зірветеся, у вас зростає напруга й роздратування, варто взяти паузу в діалозі, подихати, порахувати до 10, намагатися відчути своє тіло (особливо ноги 1 руки) та фізично збільшити дистанцію від людини.

🔹 Можна тимчасово перервати контакт, дати іншій людині та собі охолонути. Якщо поруч дитина, то варто обмежити їй доступ до своїх конфліктів.

🔹 На перший погляд може здаватися парадоксальною порадою, але спрямованість на інших людей і прагнення допомогти стабілізує наш власний емоційний стан, знижує тривожність, зменшує відчуття страху, а тому робить нас менш конфліктними. 

🔹 Прагнемо досягати продуктивності. Важливо робити те, що вміємо робити, те, що добре виходить. Коли бачимо результати своїх зусиль, це підсилює віру в перемогу. Коли відчуваємо і помічаємо свій внесок у спільну справу, це вселяє надію, дозволяє спілкуватися на позитиві на противагу сваркам і конфліктам.

🔹 Турбуємося про себе. Добре мати якийсь час для себе, задовольняти свої базові потреби: у їжі, сні та відпочинку, спілкуванні та усамітненні. 

🔹 Намагаємося спокійно реагувати на роздратування, страх, гнів, сльози оточуючих. Пробачаємо слабкості іншим. Так само пробачаємо зриви і собі.

🔹 Частіше з любов'ю обіймайте один одного та говоріть про плани на майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар