пʼятницю, 1 квітня 2022 р.

Повертаються птахи до рідного краю

1 квітня – Міжнародний День птахів. Цього дня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. 

Мета цієї акції – звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів. 

На земній кулі налічується понад 10 000 видів птахів.  Є серед них справжні оригінали, чий зовнішній вигляд скоріше нагадує казкових персонажів або мешканців минулих геологічних епох, ніж звичних нам птахів.

Пропонуємо ознайомитися з найдивовижнішими пернатими нашої планети.

БОРОДАЧ.

Бородач, або як його ще називають, ягнятник – птах із сімейства яструбиних. Єдиний вид в роді бородачів. Це досить великі птахи з розміром тіла 95-125 см. Їх вага може досягати 7,5 кг, а розмах крил у найбільших представників доходить до 308 см.

БЛАКИТНОНОГІ ОЛУШІ.

Ці птахи мають дуже дивні ноги блакитного кольору, які виділяють їх серед інших пернатих. Великі колонії цих птахів живуть на Галапагоських островах і на Тихоокеанському узбережжі американського континенту.

КАЗУАР ЗВИЧАЙНИЙ.

Ці птахи з роговим шоломом на голові живуть в Новій Гвінеї і на прилеглих територіях. Це дуже великі птахи зростом до 1,7 метра, з потужними ногами, які не вміють літати.

АБІСИНСЬКИЙ РОГАТИЙ ВОРОН.

Цей птах належить до сімейства птахів-носорогів, які славляться своїми екзотичними дзьобами. Вони є великими хижими птахами, які живуть в Африці, в зоні саван і напівпустель.

КОРОЛІВСЬКИЙ ГРИФ.

Це досить великі птахи. Їх тіло може досягати розміру в 85 см, а вага доходити до 4,5 кг. Розмах їх крил становить близько 2 метрів, тому гриф в польоті справляє сильне враження. Проживають в Південній Америці.

ПІВДЕННОАМЕРИКАНСЬКА ГАРПІЯ.

Великі хижі птахи з сімейства яструбиних. Довжина тіла гарпій доходить до 110 см, а розмах крил може перевищувати 2 метри. Вага -  до 9 кг. Як зрозуміло з назви, живуть ці яструби на рівнині в тропічних лісах Центральної і Південної Америки від Мексики до Бразилії.

КИТОГЛАВ.

Цей незвичайний птах сімейства лелечих за зовнішнім виглядом нагадує радше істоту епохи динозаврів, ніж лелеку. Зустріти їх можна в заболочених районах Центральної Африки, де вони повсюдно є зникаючим видом. Розмах крил пташки досягає 2-х метрів, а зріст становить 1,2 метра. Харчуються китоглави, як і більшість лелечих, дрібними рибками, жабами і зміями.

ТОВСТОКЛЮВА МУРАХОЛОВКА.

Птах, відомий як «Мона Ліза пташиного царства» через товстого вигнутого дзьоба, схожого на загадкову посмішку. Вивчення цього виду ускладнюється тим, що живуть вони в дуже важкодоступних тропічних лісах Венесуели і Колумбії. Саме з цієї причини з 1965 по 2004 рік цих птахів взагалі ніхто не бачив.

МАЛАЙСЬКИЙ КАЛАО – один з видів птахів-носорогів. Деякі екземпляри досягають в довжину 122 см і важать до 3 кг. Живуть в основному у вологих субтропічних лісах Малайського півострова, Суматри, Яви і Борнео. Основне середовище проживання – порослі лісом схили гір на висоті близько 1500 метрів.

РИБАЛОЧКА.

Цей птах відмінний рибалка, який мешкає в Україні. Нерідко його красою можна помилуватися біля водойм, іноді навіть в межах міста. Сидячі на гілці біля води рибалочка визирає дрібних рибок.

Немає коментарів:

Дописати коментар