понеділок, 7 лютого 2022 р.

Різдвяні дзвони пісень у прозі

7 лютого виповнюється 210 років від дня народження Чарльза Дікенса, найпопулярнішого романіста вікторіанської епохи.

Відомі твори автора – це "Пригоди Олівера Твіста", "Крамниця старожитностей", "Домбі і син", "Девід Коперфілд", "Холодний дім", "Важкі часи", "Крихітка Дорріт", "Великі сподівання".
Різдво було найулюбленішим святом письменника. Цікавий той факт, що в Англії ім’я Дікенса стало синонімом Різдва. Написання ж "Різдвяних повістей" стало для автора тим віконцем, де він міг хоч трохи відпочити від повсякденності. Отож, першу і найвідомішу зі своїх повістей, "Різдвяну пісню у прозі", Чарльз Дікенс створив під час нічних прогулянок Лондоном. Книга відразу стала популярною.
Головний герой Скрудж – великий скнара і дуже самотній чоловік, що пережив не зовсім щасливе дитинство та сповнену труднощів юність. Його образ є втіленням егоїзму та бездушності.
Хоча після казкової подорожі з трьома Духами (Духом колишнього Різдва, Духом теперішнього Різдва, Духом прийдешнього Різдва) він перероджується в доброго дядечка Скруджа.
Цілком очевидно, що у потаємній глибині Скруджевих примар криється і власний біль письменника.
Не можна не прислухатися до мудрих слів неперевершеного майстра: "Різдво, - зазначав Дікенс, - це пора, коли голосніше ніж в будь-який інший час року, говорить у нас пам’ять про всі злигодні, образи і страждання у світі, що оточує нас, і так само як і все що ми зазнали упродовж свого життя, спонукає нас робити добро".

Немає коментарів:

Дописати коментар