неділю, 17 жовтня 2021 р.

Митець, який пробудив інтерес до всього українського

17 жовтня виповнюється 85 років від дня народження Івана Федоровича Драча. «Поезія Івана Драча у 60-ті роки стала таким свіжим вітром, який пробудив інтерес у багатьох не тільки до української поезії й української літератури, а ширше – взагалі до всього українського. 

Тоді поезія захоплювала уми багатьох людей. То був час, коли лише у метафорі можна було щось висловити, якимись натяками, щось таке, що не можна було висловити ніде. Іван Драч це дуже добре робив. Він був поетичним лідером шістдесятників», − так про свого колегу Івана Федоровича сказав поет та видавець Іван Малкович, назвавши його Гоголем у поезії. Із натхненням жонглера він закручував в одну поетичну орбіту і золоту цибулину….

Тобто він був лідером, в якому все природно вживалося». Скромність і людські чесноти у Івана Федоровича були завжди на першому плані, Поет ніколи не був марнославним. «Драч – геніальний поет... Його вірші «Калина», «Замість анекдота», «Таємниця», «Балада про гени», «Троє яблук циганок», «Балада про вузлики» – це щось неймовірне. Коли читаєш його вірші – враження, що вихопив із жару печену картоплю і перекидаєш із долоні на долоню, ковтаючи слину.» так сказав наш земляк поет Костянтин Мордатенко. "Бог все поставить на місце, а ти йому все ж поможи", - казав колись Іван Драч. Людина - легенда, людина - поет, людина - епоха. Його поезії відомі у перекладах на російську, білоруську, азербайджанську, латинську, молдавську, польську, чеську, німецьку та інші мови. Іван Федорович ніколи не вважав себе дисидентом. Він порівнював себе з «волом, робочою бджолою». 

За своє життя він устиг створити стільки, скільки вистачило б на декілька людських життів, реалізувавши власну життєву програму по максимуму, хоча сам скромно стверджував, що «дуже мало досяг». Його енергія, впертий оптимізм і віра – у життя, у людей, у власну країну – вражає. Митець ніколи не опускався нижче певного рівня. Найголовніша риса Івана Драча – це чесність. Він був чесним поетом, чесним політиком, і залишався просто чесною людиною, а це неабияка чеснота за будь-яких часів. Вона – на вагу золота, так само, як і її носії. Варто згадати слова письменника, які, як ніколи, є актуальними: «Саме зараз, незважаючи на кровопролиття, кується нація. Або вона відбудеться як така, або знищиться і стане добривом для сусідніх держав». Помер митець на 81-му році життя, 19 червня 2018 року. Це стало непоправною втратою для українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар