середа, 4 серпня 2021 р.

Соняшник - квітка Сонця

Батьківщиною соняшника вважається Північна Америка. Племена північноамериканських індіанців культивували цю рослину більше 2000 років тому. Згідно з археологічними даними, соняшник був одомашнений навіть раніше пшениці. Племена індіанців використовували насіння в меленому вигляді, це вважалося вишуканим блюдом. До Європи рослину привезли іспанці в 16 столітті, її стали вирощувати в садах як декоративну рослину. Набагато пізніше соняшник стали розглядати як лікарську рослина.

В перекладі з латинської соняшник означає «сонячна квітка». Наші предки вважали цю рослину символом процвітання та єдністі. У деяких країнах соняшник є символом миру. Всі легенди про цю рослину так чи інакше пов’язані з небесним світилом. Німфа Клітія за легендою закохалася в Аполлона, бога сонця. Вона весь час спостерігала за коханим, не в силах відірвати погляду. Аполлон же не звертав на неї ніякої уваги. Олімпійські боги зглянулися над Клітією і перетворили її в соняшник. Тепер, навіть будучи рослиною, німфа дивиться на коханого, неодмінно повертаючись за сонцем.
Корисні властивості рослини обумовлені її хімічним складом. Соняшник багатий на флавоноїди, глікозиди, каротиноїди, антоциани, скополіни, фенолкарбонові кислоти. Надземна частина містить бетаїн, холін, каротин, стерин. Насіння рослини використовують для отримання рослинного масла, багатого лінолевою, олеїновою кислотою. Соняшнику олію застосовують для лікування дискінезії жовчовивідної системи, холециститів. Відвар соняшнику здавна застосовували при втраті апетиту. Чай з цієї рослини європейці навчилися застосовувати вже в 18 столітті, він заспокоював лихоманку.
Соняшник - відмінний медонос. Соняшниковий мед золотистого кольору, має цілющі властивості. Цей вид меду – справжній рекордсмен за змістом глюкози, також він містить вітаміни РР і Е. Американські вчені прийшли до висновку, що цей мед містить амінокислоти, необхідні для синтезу білків. Соняшниковий мед рекомендують вживати при серцевих захворюваннях, при атеросклерозі, невралгіях. У таких країнах, як Японія, Південна Корея, Китай мед з соняшнику обов’язково дають дітям в навчальних закладах. Учені з Австралії і Японії довели, що соняшниковий мед, в поєднанні з корицею ефективно бореться з раком на ранній стадії, використовується для профілактики артриту.

Немає коментарів:

Дописати коментар