пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Майстер реалістичної прози

150 років тому, 27 серпня 1871 року, народився американський письменник та суспільний діяч Теодор Драйзер. В період з 1897 року до кінця 1899 року в різних журналах автором було надруковано більше 100 статей та репортажів. Перший його роман "Сестра Керрі" (1899), набув популярності вже після екранізації. В 1911 році вийшов друком роман "Дженні Герхард". Далі з’явилась "Трилогія Бажань", куди ввійшли три романи – "Фінансист" (1918), "Титан" (1914) і "Стоїк" (1929). В 1916 році опубліковано роман "Геній", де розкрито як безжалісно експлуатуються таланти артистів, художників та письменників. Драйзер вважав його своїм найкращим твором, незважаючи на негативну думку критики.
Роман "Американська трагедія" (1925) стає вдалим твором та отримує нарешті схвальну оцінку у поціновувачів таланту письменника

Теодор Драйзер своєю творчістю продовжував реалістичні традиції письменників Америки кінця ХІХ століття та створював образи героїв, які виступали проти загальноприйнятих моральних поглядів. Усі його твори засуджують світ фінансової наживи і розрахунку, де не залишається місця людським почуттям.
У 1944 році письменника нагороджено медаллю Американської академії мистецтв та літератури. Його романи як "Американська трагедія", "Дженні Герхард" та "Сестра Керрі" було екранізовано.
"Життя - це гра і хочемо ми того чи ні, а вимушені брати в ній участь" , - відомий вислів Теодора Драйзера з роману "Стоїк"


Немає коментарів:

Дописати коментар