пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Каменяреве віще слово

27 серпня виповнюється 165 років видатному українцю, класику української літератури – Івану Франку

Талановита людина талановита у всьому. Здається, немає жанру, в якому б не працював Іван Франко – вірші, романи і новели, п'єси і оповідання. Він знав 14 мов і перекладав українською твори світової літератури.

📚 Син сільського коваля мав жагучий потяг до знань і навчання. Ще навчаючись у Дрогобицькій гімназії, підробляв репетиторством. Не сказано, з яких предметів. Міг би з усіх! Франкові все було цікаве – література, історія, мови, математика, фізика... У бібліотеці Франка-гімназиста було понад 500 книжок.

📚 Знання Франка були енциклопедичними. Навчаючись на філософському факультеті Львівського університету, відвідував безліч лекції. Немає сумніву, що Франко-студент був на три голови вищим від багатьох професорів, які потім таки не допустили Франка до викладацької роботи.

📚 Франко знав і любив Шевченка. Тримав у пам’яті усього «Кобзаря».

Франка можна читати і перечитувати все життя, і кожне покоління може відкривати його для себе по-новому.

📚Цікавий факт: попри серйозність як літератора, Франко дуже полюбляв ганяти на велосипеді (хоча свого так ніколи й не придбав), збирати гриби та ходити на рибалку. Вудкою письменник не користувався, бо полюбляв сітки, які плів власноруч. Ба більше, рибу він міг ловити навіть голими руками.

📚 Франко був претендентом на здобуття Нобелівської премії з літератури . Відомо про дві причини, чому Іван Франко так і не став лауреатом. Перша – лист прийшов надто пізно, коли список номінантів уже був затверджений. Друга – смерть Івана Франка (за правилами Нобелівського комітету премія вручається тільки живим претендентам).

📚 «Працювати, працювати, працювати. У праці сконать!». Ці Франкові слова стали для нього пророчими. Від 1908 року Іван Якович тяжко хворів, обидві руки були фактично паралізовані. Далися взнаки три арешти. У австрійській буцегарні письменника тримали у камері, де його волосся примерзало до стіни. Але Франко, долаючи часом нестерпний фізичний біль, продовжував літературну працю. За неповний рік до смерті письменник здійснив 232 поетичні переклади.

Відійшов Іван Франко в інший світ 28 травня 1916 року. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.


Завдяки комп'ютерній програмі і ми спробували  "оживити" портрет письменника. Можливо, саме такий погляд та посмішка і були у Франка при житті.

Немає коментарів:

Дописати коментар