понеділок, 5 липня 2021 р.

Лікує природа: лілія

Лілії – красиві декоративні рослини, квітнуть саме зараз. Палітра кольорів дуже розмаїта. Початок культивування лілій почався в далекому минулому. Дика білосніжна лілія зустрічається в Лівані, Палестині, Сірії. Лілія отримала свою назву від древньогальського слова «лі-лі», що в перекладі означає «білий-білий». Древні греки приписували цій квітці божественне походження, вважали її символом надії.
Молоді гречанки заради квітки змагались у бігу на святі Флори, де переможницю прикрашали вінком із білих лілій. Кожна дівчина тішила себе надією отримати такий вінок. В християнській іконографії Архангел Гавриїл в день Благовіщення вручає Святій Діві Марії білу лілію. За легендою, вона виросла зі сліз Єви, вигнаної з раю. У слов’ян, лілія вважається символом непорочності та чистоти, її часто дарували нареченим. Ще шанують цю квітку, як символ миру. Важливе місце займають лілії в історії Франції. На гербі цієї країни – три лілії, що втілюють три чесноти – співпереживання, правосуддя та милосердя.

У нетрадиційній медицині рослина застосовується як знеболювальний і сечогінний засіб. Спиртовий настій лілії білої (цибулин) використовується для лікування водянки, та  для виведення мокротиння при хворобах дихальної системи. Настій квітів цієї рослини застосовується для натирання при радикуліті, ревматизмі та як тонізуючий засіб для загального оздоровлення.
Подрібнені цибулини лілії прикладають до уражених запаленням ділянок тіла щоб зняти набряк, а варений на молоці цвіт рослини допомагає при наривах. Добуту з рослини олію застосовують для лікування ран і опіків, нею натирають кінцівки і суглоби при судомах. Відвар квітів лілії білої в косметології відомий як засіб для відбілювання шкіри обличчя.

Немає коментарів:

Дописати коментар