четвер, 29 липня 2021 р.

Літературні обновки

Думаєте, що почитати новенького.Пропонуємо ознайомитись з книгами, які нещодавно надійшли до фонду нашої бібліотеки.

Андрусяк, І. Сірка на порох : іст.-пригод. повість / Іван Андрусяк ; іл. О. Московченко. – К. : Фонтан казок, 2020. – 133 с. : іл.

Травень 1637 року, містечко Березань неподалік від Переяслава. Дівчинка з дивним прізвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вриваються розбійники, щоб при світлі багаття допитати двох викрадених незнайомців — козака і єврея. Заховавшись у могилі, Сірка стає свідком допиту і дізнається дещо дуже таємне і небезпечне. Хімічна промисловість «із могил», таємниці виготовлення пороху, погоня на болотах, шабельний двобій, «дальнобійники» ХVІІ століття і ще чимало цікавинок та дивовиж чекають на тебе в новій повісті «Сірка на порох» одного з найулюбленіших сучасних українських дитячих письменників Івана Андрусяка. Історія про дружбу і зраду, про підлість і честь, про зародження перших почуттів і одвічну українську проблему самоусвідомлення.

Бакман Ф. Ведмеже місто : роман / Фредрік Бакман ; пер. зі швед. С. Волковецької. – К. : Книголав, 2021. – 424, [1] с. – (Полиця бестселер).

Бйорнстад — невелике містечко, що потопає в лісах, снігах та холоднечі. А ще – у безробітті й поступовому занепаді. Єдина його цінність — льодова арена, на якій щодня тренуються дитяча та юнацька хокейні команди — «ведмеді з Бйорнстада». Саме на плечі цих дітей та підлітків лягає майбутнє всього містечка, й саме на хокей покладають надії усі його мешканці. Та коли заповітна перемога уже, здається, майорить на обрії, у Бйорнстаді стається жахливий злочин. Тепер відповідальність за долю міста несуть усі — і діти, і дорослі. Тепер кожному доведеться робити вибір: мовчати чи говорити, ховатися чи битися, засуджувати чи виправдовувати. І саме тепер стане справді ясно, чи є ще у Бйорнстаді істинні «ведмеді», які здатні розрізнити добро і зло – і врятувати свій маленький світ.

Бронсон, П. Батьки в шоці : новий погляд на виховання / По Бронсон, Ешлі Меррімен. – Х. : Фабула, 2019. – 396, [3] с.

По Бронсон та Ешлі Меррімен написали про стереотипні принципи виховання, що насправді не дають очікуваного ефекту. Вони говорять про похвалу, обман і складний підлітковий вік. А також про те, чи потрібно розмовляти з немовлятами і що робити, якщо під час сімейного обіду почалася сварка. Спираючись на численні дослідження, автори спробували відповісти на найпоширеніші питання та зосередитися на типових ситуаціях, з якими стикається більшість батьків.

Власенко, І. Спіраль мовчання : [роман] / Ірина Власенко. – К. : Кондор, 2021. – 201 с.

На тележурналістку Вікторію Терелецьку після виборів нападає безсоння. Вона впевнена, що це не випадковість. Чотири роки тому з нею вже відбувалося щось подібне, і тоді безсоння привело до жахливих і трагічних подій в її житті. Аналізуючи минуле і сьогодення, вона розуміє, що спіраль мовчання, в який вона весь час ховалась від реальності, розкрутилась у зворотній бік до вихідної точки непереборної правди. Тепер потрібно знайти в собі сміливість і сили її прийняти.

Ґандрі, С. Р. Парадокс довголіття. Як залишатися молодим до старості / Стівен Р. Ґандрі, Д. Ліппер ; з англ. пер. І. Павленко. – К. : BOOKCHEF, 2020. – 398, [1] с.

Наше здоров’я починається з правильної їжі. Адже кишківник – найбільший орган імунного захисту в людському організмі. Тому в наших інтересах усіляко культивувати внутрішню флору, що складається з мільярдів дружніх бактерій. Як це ліпше зробити, щоб жити довго й лишатися молодим і здоровим до безлітньої старості, — підкаже доктор Ґандрі. Упродовж тривалих років він спостерігав незмінну піддослідну Едіт Моррі, яка лише 20 днів не дожила до 106 років. Саме на основі її гастрономічного здоров’я доктор Ґандрі робить висновки щодо програм харчування, які впливають на довголіття людини, і наводить рецепти основних меню, яких варто дотримувати, щоб лишатися при здоров’ї і психічному, й фізичному до безлітньої старості.

Добрянський, В. В. Вибір капітана Котляревського : нотатки про палаючу Європу / Василь Добрянський. – Х. : Фоліо, 2020. – 345, [2] с. – (Ретророман).

Навесні 1810 року Бонапарт Наполеон посилає шевальє Нантейля з друзями в Україну шукати союзників серед козаків. Пригоди молодих французів, які долають важкий шлях від Парижа до Землі Драконів, описані в класичному авантюрному стилі. В другій сюжетній лінії роману розгортається детектив, в якому розслідується вбивство, що сталося в сучасній Україні. У подільському містечку Пригорща загинув вчитель історії. З його бібліотеки зник раритетний примірник «Енеїди» з французькими автографами. Сліди ведуть в далеке минуле, до тієї наполеонівської експедиції, всі учасники якої трагічно загинули.

Дочинець, М. Різнотрав´я. Гербарій саду Життя / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2021. – 332 с.

Наше життя - це постійне збирання. Від грибів у лісі - до скарбів істини в хащах світового хаосу. Збирання крихт емоцій і вражень, думок і суджень, кохання і любові, спогадів і сподівань, слів і тиші, мрій і снів. Збирання себе в цілісність. Невтомне, приховане, жадібне прагнення Цілости, яке ми підміняємо словесними химерами на кшталт - щастя, доля, настрій, успіх. Ми вічні і невтомні збирачі, тому що справжня цілісність життя - прихована. І це письмо - теж різновид збирання.

Кокотюха, А. Життя на карту : [роман] / Андрій Кокотюха. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2021. – 301, [1] с.

Чи може жінка щось тямити у слідстві? На початку ХХ століття мало хто відповів би ствердно. Тому ніхто не хотів слухати молоду вдову Анну Вольську. Поліція була певна: смерть Івана Вольського — нещасний випадок. Та Анна знала: це вбивство. Іван саме розслідував серію загадкових самогубств, але хтось намагався прикрити справу і знищити свідків. Анна вирішує продовжити розслідування чоловіка. На її боці — віддана покоївка Христина, авантюристка Роза і репортер Гліб Коваленко. Проти неї — таємна спільнота вбивць і продажні поліцейські чиновники. Анна виявляє картярський клуб, де гравці ставлять на кін власні життя, а отже, впритул наближається до викриття таємного товариства убивць. Однак раптом виявляється: сліди ведуть у протилежний бік...

Саліпа, О. І. Оля / Ольга Саліпа. – Х. : Фоліо, 2020. – 216, [2] с. – (Мистецькі біографії).Харук, А. І. Зроблено в Україні / Андрій Харук. – Х. : Фоліо, 2019. – 265, [1] с.

Поки одні співчувають її самотності, інші на пальцях пере-раховують її чоловіків… З дитинства Ольга розуміє, що вона «не така». Її сила лякає і притягує, її почуття і пристрасть горять вогнем. Але вона сама — згоряє чи гартується? Ось він, ідеал: розумний, інтелігентний Маковей. Негідник чи рятівник? Злочинець чи жертва? Чи витримає кохання сильної жінки? Бо ж власні «скелети в шафі» не дають про себе забути. На шляху їхнього спільного щастя багато тіней з минулого. Кобилянська. Про неї знають все, але її не знає ніхто. Щоденники, листи, твори... Найбільша містифікація української літератури, створена нею самою. Роман «Оля», володар Гран-прі «Коронації слова-2020», не про письменницю, а про жінку. Пристрасну, вперту, але з власними комплексами та помилками, живу... Це дебютний роман Ольги Саліпи, що відома як поетка і авторка малої прози.

Харук, А. І. Зроблено в Україні / Андрій Харук. – Х. : Фоліо, 2019. – 265, [1] с.

Андрій Харук – доктор історичних наук, автор понад 200 наукових, науково-популярних та навчально-методичних публікацій. Коло його наукових інтересів охоплює історію військової техніки загалом та авіації й авіаційної промисловості зокрема, а також військову історію України.

Ця книжка розповідає про досягнення вітчизняної промисловості у чотирьох стихіях: на суші, морі, в повітрі та космосі — від перших паротягів, тракторів, танків, пароплавів до штучних супутників Землі та відомих у всьому світі літаків «Антей», «Руслан», «Мрія», а понад дві сотні ілюстрацій допоможуть читачам краще уявити могутні машини та механізми, що були створені в Україні.

Яґелло, Й. Як дві краплі води : роман / Йоанна Яґелло ; пер. з пол. Б. Антоняк. – Л. : Урбіно, 2020. – 280, [1] с.

Анна і Ніна народилися в один і той самий день. Відтоді, як вони опинилися в одному класі, дівчатка не розлучаються, у них усе спільне: мрії, бажання, таємниці, плани на майбутнє…

Щось пішло не так, коли Ніна, краща, талановитіша, вродливіша й заможніша, вступає до мистецького ліцею, а Анні забракло зовсім трішки, щоб опинитися поруч із Ніною. Тепер у кожної своя дорога, та дівчата впевнені, що вони досі залишаються рідними душами. Усе змінюється в день народження Анни й Ніни. Відтоді Ніна назавжди залишиться сімнадцятирічною, тоді як Анна щосили намагатиметься знайти відповідь на болюче питання. Чому? Чому її така талановита, така ідеальна подруга наклала на себе руки? Анна ще не знає, що несвідомо йде Ніниним шляхом… Однакові, наче дві краплі води, подруги… Чи такими однаковими вони виявляться?

Немає коментарів:

Дописати коментар