середу, 28 липня 2021 р.

Скарби православ'я

28 липня - День Хрещення Київської Русі-України

Християнство - найпоширеніша у світі релігія. Його дотримуються більше двох мільярдів осіб, що становить третину людства. Християнська віра посідає перше місце у світі за географічним поширенням. В кожній країні світу є хоча б одна християнська громада.
Впровадження християнства на Русі святим рівноапостольним князем Володимиром завершило розпочатий в першому столітті багатовіковий процес становлення християнства. То був час особливої Божої ласки, коли обранець з нашого народу святий рівноапостольний князь Володимир, стоячи на березі Дніпра, (що став у цей день Іорданською купіллю хрещення для наших предків) у духовному захопленні молив Бога утвердити в народі віру праву і непохитну. Милостивий Господь почув щиру молитву святого князя, Духом Святим, утвердивши наших предків у вірі православній.
Християнство в своїй суті створило духовну основу українців. Вплив православної віри послужив припиненню міжусобиць. Хрещення позначилося на перебудові сім'ї, на освіті й літературі, на живописі й архітектурі. Засновані монастирі ставали центрами не тільки духовного виховання православних людей, але й книжної освіти. Неможливо уявити як би розвивалась Київська Русь – її державність, духовне життя, культура, якби у 988 році вона не прийняла Християнство. Прийнявши святу Христову віру від Православної Візантії, держава розширила свої зв’язки з багатьма європейськими державами. Таким чином, вона увійшла в коло передових держав світу, зайнявши в ньому справедливо рівноправне місце та підняла свій міжнародний авторитет. Святкування Дня Хрещення є святом пам’яті про духовні витоки нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар