понеділок, 26 липня 2021 р.

Шестидесятник Іван Дзюба

26 липня виповнюється 90 років від дня народження Івана Дзюби – радянського десидента, українського літературознавця, члена Національної академії Наук України, громадського діяча, Героя України. Іван Михайлович – співголова Головної редакційної колегії «Енциклопедії сучасної України», один із співзасновників Народного Руху України, найвідоміший автор українського самвидаву, голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, другий Міністр культури України (1992-1994).

Написав сценарії двох фільмів та співавтор 5 сценаріїв. Є автором близько 400 наукових праць.

Іван Дзюба був інтелектуальним лідером і прапором шістдесятницького руху. Його найвідоміша книга "Інтернаціоналізм чи русифікація?" вийшла багатьма мовами. Тогочасна влада звинуватила І.Дзюбу у підриві дружби радянських народів, розпалюванні ворожнечі між українським і російським народами. Книга була оголошена антирадянським твором, а її поширення, зберігання та читання – кримінальним злочином. Іван Дзюба втратив роботу, його виключили зі Спілки письменників України та переслідували КДБ. 1972 року Дзюбу ув'язнили на 18 місяців.

Свого часу під час одного інтерв'ю Іван Дзюба сказав: "Я й сам не задумувався: коли в мені Україна "пробудилась"? Або більше: "Звідки береться переживання України як своєї особистої долі? Адже ніхто нас спеціально не виховував, ніхто нам не закидав у душу думку про Україну, навпаки, все робилося для того, щоб ми жили бездумно і не бачили цієї проблеми. А приходить час – і вона в тобі озивається".

Вітаємо ювіляра! Бажаємо здоров’я та многая літа!

Немає коментарів:

Дописати коментар