четвер, 22 липня 2021 р.

Кроки Незалежності: 2009 рік

2009-й став для України роком економічної стагнації, безплідних політичних переговорів, скандалів та невиправданих сподівань. Проте, попри надмір негативу, є підстави вважати, що в українську історію цей рік увійшов завдяки позитивним тенденціям.

🇺🇦19 січня  «Нафтогаз України» та «Газпром» підписали 10-річні угоди про купівлю-продаж та транзит російського газу, що ознаменувало закінчення «гарячої фази» міждержавного газового конфлікту. Їх наслідком стало посилення енергетичної залежності України від Росії та збільшення цінового тягаря для вітчизняної промисловості, чого вдалося юридично позбутися лише у грудні 2017 року.

🇺🇦 5 лютого  За викуп у 3 мільйони 200 тисяч доларів сомалійські пірати звільнили українське судно «Фаїна», захоплене 25 вересня 2008 року. Президент Віктор Ющенко привітав 21 моряка зі звільненням

🇺🇦 Цього року було затримано головного обвинуваченого у вбивстві Георгія Гонгадзе, колишнього генерала міліції Олексія Пукача. Розкриття вбивства журналіста Президент називав справою своєї честі. Утім, вирок головному обвинуваченому, як і замовникам вбивства, не було винесено.

🇺🇦 2 квітня 2009 року, до 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя, на екрани виходить фільм режисера Володимира Бортка «Тарас Бульба». Картина вкотре загострює національні суперечності: українські козаки розмовляють російською, воюють за російську віру й російське життя, не звучить жодної української пісні, а перед смертю кожен козак обов’язково виголошує промову, яка не має відношення ні до України, ні навіть до козацтва. Це дало можливість одіозному російському політику Володимиру Жириновському назвати стрічку найкращим фільмом десятиріччя, оскільки він став зразком російського політичного проекту.

🇺🇦 Пандемія грипу у 2009 році — глобальний спалах нового штаму підтипу вірусу A/H1N1, вперше ідентифікованого у квітні 2009 року, офіційно названого ВООЗ «грип А(H1N1) — пандемічний», також відомого як «свинячий грип»

Станом на грудень 2009 року з початку епідемії в Україні захворіло більше двох мільйонів людей і більше 500 хворих померло через грип або схожі на грип хвороби та їх ускладнень(пневмонія) з 46 мільйонів жителів України. Україна посіла 8 місце серед країн Європи за рівнем інфікування свинячим грипом.

🇺🇦 7 травня  У Дніпропетровську в результаті пожежі в залі ігрових автоматів загинули дев'ять чоловік, ще 11 були госпіталізовані. Згодом прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ініціювала закон про закриття всіх гральних закладів в країні. 15 травня Верховна Рада прийняла цей закон, проте на початку червня президент Віктор Ющенко наклав на нього вето. 11 червня вето було подолане Радою.

🇺🇦 20 травня  Перемігши на стамбульському стадіоні на «Шюкрю Сараджоглу» у додатковий час з рахунком 2-1 бременський «Вердер», донецький «Шахтар» першим з українських клубів здобув кубок УЄФА. За це досягнення головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу першим з іноземних фахівців був удостоєний звання Заслуженого тренера України.  

🇺🇦 26 червня у прямому ефірі каналу СТБ, під захоплений галас і шалені оплески глядачів Україна дізналася, що таки має талант. Переможницею першого сезону шоу «Україна має талант» стала Ксенія Симонова, яка малювала картини з піску.

🇺🇦 Найгучнішою кримінальною справою стала справа  бютівця – Віктора Лозинського. За повідомленнями, разом з районним прокурором та керівником міліції вони вбили чоловіка, який зайшов на мисливські угіддя депутата. Парламент позбавив Лозинського мандату, проте до цього він встиг зникнути.

🇺🇦 В умовах політичної та економічної кризи країна вступила у передвиборчу кампанію. На посаду глави держави претендує 18 кандидатів. Проте, попри втому громадян від політиків першого ешелону, жоден альтернативний кандидат не зумів скласти реальної конкуренції Віктору Януковичу та Юлії Тимошенко. Політологи говорили навіть про «феномен Яценюка»: популярність екс-спікера зростала доти, доки він не почав агітацію.

🇺🇦 На зовнішньополітичному фронті рік відзначився провалом євроінтеграційних прагнень. Упродовж року Президент казав про укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС як про справу вирішену. Проте грудневий самміт Україна-ЄС показав, що сподівання на асоціацію були передчасними.

🇺🇦 Разом із цим, рік відзначився і позитивами. Чотири українські міста таки вибороли право приймати в себе футбольний чемпіонат Євро-2012.

🇺🇦 На відміну від календарного, політичний 2009-й рік завершився не опівночі 31 грудня, а 17 січня – коли стали відомі перші результати президентських виборів. Саме тоді Україна довідалася про перспективи свого подальшого розвитку.🇺🇦🇺🇦

Немає коментарів:

Дописати коментар