вівторок, 8 червня 2021 р.

Таємниці океанів

А ви знали, що 8 червня відзначається Всесвітній день океанів? У 2008 році ООН визнала цю дату днем величезних водойм, які становлять приблизно 70% всієї поверхні Землі. Мета цього дня - хоч якось взяти участь у збереженні цих найважливіших водних гігантів та їх мешканців. Що в собі таїть величезний Світовий океан? Які загадки він приховує в своїх глибинах, повністю вивчити які майже неможливо?

Якщо ви підозрюєте, що багато чого не знаєте про океані, приміром, чому він синій, тоді ласкаво просимо! Привідкрийте завісу таємниці.
🌊Сонце надає океану блакитний відтінок.
Колір - результат того, що промені сонця (червоні і помаранчеві) поглинаються поверхнею води. Тут синява починає брати своє. Оскільки ці світлові хвилі можуть просуватися далі, океан буде здаватися все більш синім по мірі вашого занурення.
🌊В океані є інтернет
Якби ви могли побачити кілометри кабелю, що перетинає океани світу, це виглядало б як гігантська підводна павутина. Телекомунікаційні компанії таким чином підтримують міжнародний зв'язок. Вони подають кабелі вниз на плоскі ділянки дна. Деякі з них потребують захисного шару, щоб акули його не пошкодили.
🌊Еверест з легкістю би помістився в Маріанській западині
Найглибше місце в океані набагато глибше, ніж ви можете уявити. Це Маріанська западина, яку приховує Світовий океан. Всередині западини є долина, відома як Challenger Deep, яка простягається приблизно на 11 кілометрів в глибину. Для порівняння: вся гора Еверест (8.8 кілометрів) могла б легко розміститися там. Манчестерські дослідження не просунулися далі, ніж на 10.9 кілометрів в глибину - рекорд, поставлений двома океанографами в 1960 році. У 2012 році Джеймс Кемерон досліджував приблизно ту ж глибину в сольній місії.

Немає коментарів:

Дописати коментар