вівторок, 22 червня 2021 р.

Лікує природа: дзвоники

Квіти у дзвоника красиві та ніжні: дзвоноподібні або зірчасті, білі, блакитні, фіолетові, рожеві, зібрані в гроновидні або, щільні суцвіття. У світі налічується 300 видів дзвоників, і ростуть вони в країнах з помірним кліматом. А в Україні відомо 21 вид.

Вважається, що один раз на рік, в ніч на Івана Купала, над квітучими полянами лунає мелодійний дзвін - це пісня квітів. Є легенда, що церковний дзвін був винайдений в 16 столітті єпископом Нольським, який гуляючи по лісі, почув тихий дзвін дзвіночків. Він наказав відлити з міді дзвін схожої форми, і той зазвучав голосно і співуче. З тих пір дзвін - головна прикраса будь-якого храму, так само як дзвіночок - прикраса лісів, лугів та садів. В народі їх називають по різному - дзвіночки, збаночки, званочки, звоночки, та ін...

Цікавою біологічною особливістю цієї рослини є її здатність змінювати зовнішній вигляд в залежності від зовнішніх умов. Так, при недоліку освітлення листя стає  ширшим і темнішим, а вологість навколишнього повітря в значній мірі визначає, якого кольору дзвіночки розквітнуть на клумбі. Якщо вологи в повітрі багато, то квіти будуть значно світлішими, ніж при вирощуванні в посушливих умовах.

Окрім краси , дзвоник цінують за цілющі якості. Здавна вважається, що рослина має протизапальні, антимікробні властивості. В народній медицині відвар трави п'ють при температурі і кашлі, використовують при шкірних захворюваннях, запорах, маткових кровотечах, головному болі, шлункових кольках, як заспокійливий та знеболювальний  засіб. Лікують різні хвороби горла і порожнини рота. Ці властивості знайшли відображення в назвах. Так, дзвіночок крапиволистий називають «гусяче горлечко», «примочна трава», «горляна трава».

Багато різновидів дзвоника є їстівними, із листя і стебел готують салати, варять супи, борщі. Високий вміст в зелені вітаміну С робить корисним вживання у свіжому вигляді, особливо у першій половині літа, до цвітіння, коли консистенція листя найбільш ніжна. Використовують м'ясисті корені культури, вони за смаком нагадують пастернак.

Немає коментарів:

Дописати коментар