неділю, 20 червня 2021 р.

Прийди, прийди до мене, неділенько зелена

Сьогодні святкуємо одне із найбільш християнських свят - Трійцю.

У цей шанований день прославляють Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Свято не має постійної дати, воно прив’язане до Великодня і відзначається на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. Звідси й інша назва свята – П’ятидесятниця.

Трійцю у народі ще називають Зеленими святами, бо це початок літа, що символізує розквіт природи й нового життя. Тому церкви та оселі люди до свята прикрашають різноманітною зеленню – травою, гілками дерев та квітами, а підлогу будинку застеляють любистком, м’ятою, татарським зіллям.

За народними повір’ями на Зелені свята в наш світ приходять міфічні істоти - мавки та русалки. Наші пращури вірили, що вони могли нашкодити людині, тому у цей період не гуляли у лісі, уникали водойм та не випускали худобу на пасовища. Існує повір’я, що у період трьох днів не можна купатися у річках, бо русалка у будь-яку мить може затягнути на дно.

Зелені свята здавна вважалися гарним часом для сватання та заручин: мовляв, шлюб буде довгим і міцним. Цього дня всі думки мають бути добрими. Вітається благодійність, що йде від чистого серця.

Після служби у церкві віряни відзначають свято у колі близьких та ходять один до одного в гості.

Немає коментарів:

Дописати коментар