суботу, 22 травня 2021 р.

Традиції Миколиного дня

Сьогодні відзначається одне з церковних свят, присвячених святому Миколаю Чудотворцю. У народі свято ще називають Микола весняний, Миколин день або просто Миколи.

Всього свят у святого Миколая три:

19 грудня відзначають день пам'яті святого Миколая, 11 серпня - день народження святого, а 22 травня Церква поминає перенесення мощей святого Миколая з Лікії до італійського міста Бар у 1087 році. Микола Чудотворець - один з найбільш шанованих і праведних в православ'ї святих. Він вважається покровителем сиріт, моряків, мандрівників і бідняків.

У давнину чоловіки збиралися на «микольщину» - пастухи та погоничі йшли до лісу, де влаштовували бенкет, а на заході сонця до них приєднувалися жінки, всю ніч тривали поздоровлення, хороводи та пісні, звучали веснянки.

Щоб влітку не було посухи, на Миколу здійснювали молебни біля колодязів і обходили поля з хресним ходом, вірячи, що це сприяє гарному врожаю. У день Миколая весняного бажано відвідати церковну службу і помолитися. У святого можна просити здоров'я, миру, лікування від хвороби, легких пологів, щасливої дороги подорожнім. 

Немає коментарів:

Дописати коментар