пʼятницю, 14 травня 2021 р.

І все, що я писав, мені боліло


Для українців ім’я Василя Стефаника по-особливому дороге. З українського письменника він переріс у письменника світового значення. Як Шекспір, як Шевченко, як Бернс - Стефаник займає гідне місце в світовій літературі. Пропонуємо вашій увазі ювілейну віртуальну виставку «І все, що я писав, мені боліло» до 150-річчя від дня народження письменника.

Горак Р.Д. Кров на чорній ріллі : есе-біографія Василя Стефаника / Р. Д. Горак. – К. : Академія, 2010. – 608 с.

Його називали Володарем дум селянських, Мужицьким Бетховеном, а він вважав себе Великим страдником.
Над ним висіло прокляття за сподіяний предками злочин – знав, що має спокутувати його. Від того все навколо було чорним, як мужицьке поле.
Постійно мучив його неспокій. Ніде не знаходив пристановища.
Франко вважав його своїм наслідником у літературі, критикував тих, хто хотів спримітизувати написане ним.
Таким постає Василь Стефаник в есе-біографії Романа Горака «Кров на чорній ріллі».


Грицюта М. С. Художній світ В. Стефаника / М. С. Грицюта. – К. : Наук. думка, 1982. – 199 с.

Монографія присвячена питанням традицій і новаторства критичного реалізму в українській прозі. Автор розглядає філософсько-моральні пошуки В. Стефаника і його сучасників, своєрідність принципів художнього зображення дійсності та особливостей психологізму в новелах В. Стефаника. 


Єрмак В. В. Творча історія поезій у прозі Василя Стефаника / В. В. Єрмак. – К. : Наук. думка, 2016. – 147 с. 

У монографії розглянуто твори видатного українського прозаїка Василя Стефаника (1871 - 1936), жанрово-стильові особливості яких, зокрема потужна лірична складова, дозволили самому автору кваліфікувати їх як поезії в прозі. За життя письменника ці твори так і не вийшли окремим виданням.


Лесин В. М. Василь Стефаник / В. М. Лесин. – К. : Дніпро, 1981. – 150 с. – (Літературні портрети).

У книжці популярно розповідається про життя письменника, його ідейно-творчі шукання, аналізуються особливості стилю і самобутність новеліста, простежується  місце письменника в історії літератури.

Василь Стефаник. Життя і творчість у документах, фотографіях, ілюстраціях: альбом / автор-упоряд. Ф. П. Погребенник. – К. : Рад. шк., 1987. – 144 с.


В альбомі висвітлюється життєвий і творчий шлях видатного письменника - Василя Стефаника.





Погребенник Ф. П Сторінки життя і творчості В. Стефаника / Ф. П. Погребенник. – К. : Дніпро, 1980. – 350 с.

У книзі на основі документальних і архівних даних розповідається про життя і творчість В. Стефаника (1871 - 1936) – видатного українського письменника, співця селянської долі. Дослідження цікаве документальною точністю викладу матеріалу, всебічним висвітленням різних сторін життєдіяльності новеліста.


Василь Стефаник у критиці та спогадах. Статті, висловлювання, мемуари / упоряд. Ф. П. Погребенник. – К. : Дніпро, 1970. – 483 с. : іл.

Збірник «Василь Стефаник у критиці та спогадах» - це перша широка публікація критичних, літературознавчих та мемуарних матеріалів про видатного українського письменника, що належать українським, російським і зарубіжним критикам та історикам літератури.


Стефаник К. В. Літературно-меморіальний музей В. С. Стефаника / К. В. Стефаник, Б. П. Галюк. – Ужгород : Карпати, 1981. – 46 с.

У селі Русові Івано-Франківської області, де народився відомий український письменник, автор психологічних новел про життя західноукраїнських селян кінця XIX -  початку XX століття Василь Стефаник, відкрито літературно-меморіальний музей, експонати якого розповідають про життя і творчість видатного новеліста, про вшанування пам’яті письменника.

Процюк С. Троянда ритуального болю : роман про Василя Стефаника / С.Процюк .- К. : Академія , 2010 . - 182с. 

Цей психобіографічний роман є історією загадкового внутрішнього світу і харизми Василя Стефаника. Його манила й переслідувала троянда - символ життя і смерті. Ритуалом власної творчості він прагнув подолати трагізм і суперечності буття. 

Немає коментарів:

Дописати коментар