четвер, 29 квітня 2021 р.

Нехай Четвер очистить ваше серце

Сьогодні християни східного обряду відзначають Чистий четвер (Великий четвер, Страсний четвер). Це останній четвер перед Великоднем, коли віруючі згадують важливі події з життя Христа: Таємну вечерю, молитву Христа в Гефсиманському саду, зраду Його учня Іуди та обмивання Ісусом ніг учням, як приклад братської любові і смиренності. Звідси і пішла традиція купання на чистий Четвер. Скупатися потрібно рано вранці до сходу сонця. Вважається, що після цього людина буде здоровою і красивою, її тривоги і втома підуть, забудеться душевний біль.

З Чистого четверга і до самого Великодня в храмах згадують земні страждання Христа перед його розп'яттям. У церкві відбувається читання 12 Страсних Євангелій. У цей день кожен віруючий повинен залишити свої тривоги і гріховні помисли, щоб зустріти Великдень з чистою душею.

У Чистий четвер потрібно прибрати й довести до ладу свій будинок. Згідно з повір'ям, так можна позбутися від усього негативу, який накопичився в оселі протягом року.

Господині у цей день випікають паски та розфарбовують яйця. Важливо, щоб всі приготування супроводжувалися тільки хорошими помислами. 

Також у цей день допомагали нужденним.

Немає коментарів:

Дописати коментар