вівторок, 27 квітня 2021 р.

Азбука з крапок і тире

 27 квітня - День азбуки Морзе

Азбука Морзе (телеграфна азбука) - названа за ім'ям розробника Семюела Морзе і передбачає відтворення графічних знаків комбінацією крапок і тире. Була названа на честь американського винахідника Семюеля Морзе, який запропонував її в 1838році. Принцип кодування азбуки Морзе виходить з того, що літери, які найчастіше вживаються в англійській мові, кодуються простішими сполученнями крапок і тире.
Це робить освоєння абетки Морзе простішим , а передачі компактнішими. Передаватися і прийматися азбука Морзе може з різною швидкістю - це залежить від можливостей і досвіду радистів. Зазвичай середньої кваліфікації радист працює в діапазоні швидкостей 60 - 100 знаків на хвилину. Рекорди за швидкісними прийому-передачі знаходяться в діапазоні 220-260 знаків за хвилину. Азбука Морзе є першим цифровим способом передачі інформації. Зараз для азбуки Морзе є засоби автоматичної генерації та розпізнавання.
Радіоаматорами розроблена безліч апаратних декодерів азбуки Морзе на базі мікроконтролерів. Для передачі кирилиці використовувалися коди схожих латинських букв. Існує щонайменше два варіанти азбуки Морзе українською мовою, які незначно відрізняються. Один з них використовується Пластом. Інший описаний у Додатку 27 до Регламенту аматорського радіозвʼязку України.

Немає коментарів:

Дописати коментар