четвер, 15 квітня 2021 р.

Олег Чорногуз - сучасний український письменник-сатирик

Олег Чорногуз - народився 15 квітня 1936 року в селі Іванів Калинівського району на Вінничині. Після закінчення школи став курсантом Чернівецького військового училища, але згодом покинув навчання і вступив на факультет журналістики Київського університету ім. Т.Шевченка, який закінчив 1964 року.

Понад 20 років працював у журналі «Перець». Пройшов шлях від фейлетоніста до головного редактора. Лауреат премій ім. Остапа Вишні, І.Багряного, О.Гончара. Серед найвідоміших книг письменника: повість «Голубий апендицит», книги гумору та сатири «Портрет ідеала», «Сіамський слон», «Веселі поради», «Між нами кажучи», «Сповідь старого холостяка», «Як доглядати Зевса», «Українські колобки».
Успіх у читачів мали сатиричні романи: «Аристократ» із Вапнярки», «Претенденти на папаху», «Вавілон на Ґудзоні», «Я хочу до моря», «Дари піґмеїв», «Примхи долі», «Золотий скарабей», «Ремезове болото», «Гроші з неба», «Той, що живе зі смертю», «Золотий скарабей», «Ремезове болото», «Воскреслий із мертвих», сатирична комедія «Притулок для блазнів». Олег Чорногуз - автор кіноповісті «Смерть без милосердя» та кількох п’єс, серед яких п'єса «Пектораль», присвячена Георгію Гонгадзе.
Олесь Гончар, Павло Загребельний, Микола Руденко, Микола Вінграновський та Микола Лукаш, Михайло Воскобійник - про всіх цих визначних людей, причетних до життя письменника, читач зможе довідатись на сторінках його мемуарів.
Твори Олега Федоровича Чорногуза перекладені 22 мовами світу. Їх друкують в українській іноземній періодиці, зокрема: «Українська думка» (Велика Британія), «Нова газета» (США), «Свобода» (США), «Америка» (США), «Українське слово» (Франція). Бібліотекарі нашої бібліотечної системи мали щасливу нагоду почути дотепне слово письменника на творчій зустрічі та отримати книги з дарчими підписами, які поповнили фонди цінних та рідкісних видань.
Приєднуємось до привітань, бажаємо Олегу Федоровичу міцного здоров’я та довголіття, радуйте читачів іскристим українським гумором. А ми – бібліотекарі, будемо всіляко сприяти популяризації українського слова.

Немає коментарів:

Дописати коментар