понеділок, 12 квітня 2021 р.

Першим, як нікому потрібна мужність

Вітаємо з Всесвітнім днем космонавтики та авіації🛰️✈️🚁!

12 квітня 1961 року людина здійснила перший політ у космос. Відтоді щороку у цей день відзначають Міжнародний день космонавтики🌍🛰️

Українські винахідники запропонували ідеї, що допомогли освоїти космос🇺🇦

🚀Микола Кибальчич першим задумав летючий апарат з реактивним двигуном.

🚀Олександр Засядько (1779 р.н.) подав у відставку після військової служби і повернувся додому - село Лютенька, що на Полтавщині - його більше цікавили ракети. Винахідник спорудив кузню, піротехнічну лабораторію, запросив до співпраці спеціалістів. Тут за два роки він створив ракети, що літали на відстань до 2300 метрів, та пристрій для їх наведення, написав наукову працю. Вже через кілька років дальність польоту його ракет сягнула 6000 метрів.

Син головного гармаша Запорізької Січі Дмитра Засядька також придумав пускову установку залпового вогню - праобраз "катюш". В останні роки свого життя, ще до народження Жюля Верна, Олександр Засядько обмірковував ідею польоту на Місяць.

🚀Уродженець Полтави Юрій Кондратюк - він же Олександр Шаргей - розробив "теорію зупинки" на небесному тілі із сильним гравітаційним полем. 19-річний учень місцевої гімназії розумів: ракета не візьме достатньо пального, щоб забезпечити посадку та зліт всього космічного корабля. Тому він запропонував "снаряд" залишити на орбіті, а посадку здійснити окремим модулем. Гімназист ще в 1916 році перший з-поміж радянських конструкторів описав олівцем у зошиті багатоступеневу космічну ракету та міжпланетний корабель. Свої ідеї винахідник занотував олівцем у зошиті. Пізніше їх редагував, доповнював, і в 1929 році опублікував у книзі "Завоювання міжпланетних просторів". У ній автор також описав оптимальну траєкторію польоту від Землі до Місяця, яка отримала назву "траса Кондратюка". Книгу придбала бібліотека конгресу США. Через 40 років американці успішно використали розрахунки Миколи Кондратюка під час висадки астронавтів на Місяць.Українцеві встановили пам'ятник на космодромі мису Канаверал у Флориді.

🚀Про Сергія Корольова нічого не знали в світі, адже винахідник відносився до числа науковців, інформація про яких становила державну таємницю. У 1956 році він очолив найбільший ракетний центр в СРСР. Через рік під його керівництвом відбувся успішний пуск міжконтинентальної ракети та виведення штучного супутника землі, а через 5 - перший політ людини в космос. 

На честь українських винахідників - Олександра Засядька, Миколи Кибальчича та Юрія Кондратюка - назвали кратери на зворотному боці Місяця🌖Сергію Корольову присвятили астероїд🌠

Немає коментарів:

Дописати коментар